Nepnieuws door de eeuwen heen

Wat wij denken te weten over Cleopatra 2000 jaar geleden, klopt dat allemaal wel en zijn alle schoonheidsverhalen om haar heen juist ? Een grote kans dat dit niet klopt en dus als nepnieuws gezien mag worden.

Groot was de verontwaardiging toen bleek dat Rusland nepnieuws over de democraten in Amerika verspreidde tijdens een presidentsverkiezing in de USA.

Onlangs mocht blijkbaar naar buiten komen dat een reportage, gemaakt om de regering toestemming te geven om de Desert Storm-oorlog te beginnen, volledig in scene gezet was. En dat het verhaal helemaal niet klopte. Vanaf het begin van de oorlog tegen Irak was mij duidelijk dat de argumenten om binnen te vallen niet klopten en zeer vaag waren. Toch kregen Bush en Blair in hun landen brede steun.

Reclame over cosmetica…?

Een andere vorm van nepnieuws. Wat denkt u van alle reclame over cosmetica? Daar worden misschien wel miljarden tegenaan gesmeten terwijl wetenschappelijk bewezen is dat het niet helpt om je huid vochtig te houden. Maar deze sprookjes worden verteld omdat wij zo graag nepnieuws willen horen.

En wat te denken van al die stralende gebitten, soms lijkt het zelfs dat als je maar de hele dag je tanden poetst vanzelf de diamantjes in je tanden vrijkomen. Wat een prachtige schittering! We weten ook wel dat als je de natuur niet helpt met kunsttanden, het gebit er nooit zo uit komt te zien als de nepreclame ons wil doen geloven.

Kledingstukken waar de vlekken niet niet uit gaan

Wasmiddelen: ook zo’n voorbeeld waarvan iedereen weet dat het niet klopt. Maar ieder jaar is er wel weer een merk dat dit nepnieuws gebruikt tijdens reclamespotjes. Ik heb nog steeds kledingstukken waar de vlekken niet uit gaan, ook niet na tien keer wassen.

Gelukkig is het meestal onschuldige onzin, die we blijkbaar willen horen. Het zijn een soort sprookjes, die onderdeel zijn van onze manier van leven. Misschien ook dromen om een schoonheidsideaal in ons hoofd in stand te houden.

Gelukkig is dit nepnieuws bijna altijd onschuldig en beschadigt het anderen niet.