Niet Corona ziekteverschijnselen

Het is natuurlijk afschuwelijk als je het virus krijgt en je moet er niet aan denken dat je er aan dood gaat. Dus ik kan mij best voorstellen dat mensen die in de risicosfeer zitten zich zeer ongemakkelijk voelen en alles in het werk stellen om niet met besmette mensen in contact te komen.

Maar in deze column wil ik meer kijken naar wat het in het algemeen met de mensheid doet. In principe ben ik erop tegen wanneer de overheid censuur op haar burgers toepast en zeker als het over niet-democratische landen gaat ben ik er fel op tegen.

Alleen zie ik dat in de huidige omstandigheden de overheid en alle instanties die bij de informatievoorziening betrokken zijn gewoon censuur toepassen.
Het valt gewoon op. Ruim een week lang werd door iedereen die op de TV iets te vertellen had over de ziekte aangegeven dat de scholen open moesten blijven omdat de onmisbare mensen (zorg, brandweer en veiligheid) moesten kunnen werken en niet thuis op hun kinderen konden passen.
Was dat niet gewoon een argument om de economie door te laten draaien?

‘Volksgezondheid gaat voor’

Dit dacht ik vooral omdat bij elk optreden door iedereen vermeld werd ‘dat de volksgezondheid voorgaat’. Als dat te pas en te onpas gezegd wordt geloof ik dat niet meer. Daarnaast moest paniek voorkomen worden want als het echt fout gaat kan onze gezondheidzorg het niet aan. En om te voorkomen dat zoiets niet gebeurt: dan maar een leugentje om bestwil.

Afgelopen weekend moesten de beleidsmakers echt besluiten nemen die onze economie geld gaan kosten. Hopelijk zijn deze maatregelen voldoende om een verdere escalatie te voorkomen. Anders moet alles op slot. Ook konden we gaan genieten van onze medeburgers die opeens aan het hamsteren sloegen waarbij het gevecht om WC papier zelfs voor knokpartijen zorgde.

Dan gaan zulke mensen volledig voor zichzelf, is de medemens vergeten en telt niet meer. Dan is dat laagje fatsoen dat we zo graag willen laten zien zo weg.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 20 mrt 2020
GRONINGEN