05 aug Noordelijk belastingkantoor, alle begin is moeilijk
Tot vorig jaar betaalde ik zakelijk en privé bepaalde belastingen aan HEF en daarnaast aan de gemeente de onroerend zaak belasting (OZB). Dat verliep altijd zonder problemen.
Om voor mij onbekende redenen is besloten om de belastingen via de HEF en de gemeente samen te voegen. Voortaan zou dit plaatsvinden via een nieuwe instantie met de naam het Noordelijk Belastingkantoor. Daarvoor is onder meer een mooi logo ontwikkeld. Zelf ben ik dan altijd nieuwsgierig wat dit logo ons gekost heeft.
In het logo worden de diverse kleuren heel mooi verwerkt. Er is dus over nagedacht. Hopelijk is er ook nagedacht over de manier om een gestroomlijnde organisatie neer te zetten in het Tromphuis, waar het Noordelijk Belastingkantoor is gevestigd.
Dat zal niet gemakkelijk geweest zijn. Wat doe je bijvoorbeeld met de oudere werknemers, wie is boventallig, dat soort zaken. Voorlopig hebben we nog te maken met kinderziekten. Ik geef een paar voorbeelden waar ik mee te maken kreeg en ik hoop dat ik de enige ben. Ik denk het niet: onlangs belde ik de organisatie en duurde het een half uur voordat ik iemand aan de lijn kreeg.
De reden dat ik belde. Ik kreeg van het Noordelijk Belastingkantoor privé een aanmaning en ook zakelijk. Dit verwonderde mij omdat over de beide aanslagen bezwaar loopt. De lieve dame die mij te woord stond (Mariska) bleef heel vriendelijk en legde met alle geduld de werkwijze uit.
Heeft het telefoontje mij duidelijkheid gebracht? Nee.
Waar gaat het over :
Ik ben begin februari privé verhuisd. De OZB-aanslag geldt voor het gehele jaar 2018 terwijl ik nog maar een maand op mijn nieuwe adres woon. Dus heb ik gevraagd om een aanslag die klopt.
Het telefoontje heeft me duidelijk gemaakt dat ik, wil ik geen incassokosten betalen, de ten onrechte opgelegde aanslag in zijn geheel moet betalen. Op het einde van het jaar kijkt de organisatie of het klopt en dan krijg ik het geld terug. Op mijn vraag of ik ook de rente ontvang was het antwoord ‘nee’. Terwijl de overheid wèl tot 8% rente heft als je zelf te laat belasting betaalt. Ik zou denken: ik financier de overheid, dan mogen zij op hun beurt mij ook wel rente betalen. Dus ik heb met tegenzin de rest betaald.
Nu een ander voorbeeld. Hierbij gaat het om een aanslag voor mijn bedrijf.
In 2017 zijn wij erachter gekomen dat wij al een aantal jaren belasting betalen voor etages die wij niet meer gebruiken. Wij hebben bezwaar gemaakt en kregen een brief met de mededeling dat daarop binnen 6 weken een reactie zou volgen. Die 6 weken werden 4 maanden. Daarna kregen wij een aardige ambtenaar op visite die zei dat wij gelijk hadden, hij zou het laten corrigeren en ik zou dat spoedig horen. Dan praat ik over september 2017.
Over 2018 kreeg ik, u raadt het al, weer een foute aanslag. Hiertegen hebben we weer bezwaar gemaakt. Een paar weken voordat er massaal aanmaningen verstuurd zouden worden vroeg onze officemanager aan het Noordelijk Belastingkantoor wanneer wij iets zouden kunnen verwachten. Want wij hebben inmiddels ruim € 3000,- te goed van de overheid.. Zij hopen dat vóór het einde van het jaar te regelen. Dat schiet dus op.
Conclusie: zoals altijd betalen burgers en bedrijven voor het falen van de overheid.
Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.
Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 5 augustus 2018
GRONINGEN