Ondernemer bijna ten onder door het ‘recht’

Onlangs werd ik geconfronteerd met een ondernemer die kopje onder dreigt te gaan omdat een beursgenoteerde verzekeraar met hagel schiet.

Jaren lang is hij zeer succesvol maar opeens raakt hij in een zware burn-out, zo erg zelfs dat hij al zijn activiteiten moet staken. Door middel van een crediteurenakkoord heeft hij kunnen voorkomen dat zijn BV’s failliet gingen waarbij dan niemand iets zou krijgen. Nu heeft iedere crediteur nog iets en gaat de opbrengst bij faillissement niet op aan kosten voor de curator.

Ik heb respect voor deze ondernemer dat hij niet gekozen heeft voor een faillissement.

Na een tijdje meldt zich een crediteur met een vordering waarvan hij overtuigd is dat die in het akkoord is meegenomen. Vervolgens komen er nog meer brieven bij de betreffende ondernemer, waar hij niets van snapt, zeker nu zijn prioriteit is om uit de burn-out te komen en er niet verder in weg te zakken. Een landelijke verzekeraar gaat nog verder en wil zelfs beslagleggen op privégoederen omdat de BV nog op het woonadres van de ondernemer gevestigd is.

Het zal duidelijk zijn dat het dreigen met beslag niet meewerkt aan het herstelproces van onze klant. Hij vraagt of ik hem wil helpen. Daartoe ben ik bereid vooral omdat ik weet hoe het met hem gaat. Ik neem contact op met de deurwaarder. Wat ik daar hoor is helemaal verschrikkelijk. Omdat de BV op zijn huisadres gevestigd is mag de deurwaarder gewoon beslag leggen – ook op privé zaken (inboedel). De deurwaarder: ‘waarom stelt uw cliënt niet gewoon een betalingsregeling voor om de schuld middels privé geld (wat er niet is) te betalen?’

Daar klopt dus ook niets van.

Eerst ga ik maar door middel van documentatie aantonen dat het akkoord wel geldig is, ook voor een nota bene beursgenoteerde verzekeraar. Als dat ook niet meer lukt rest alleen nog crowdfunding om met behulp van een advocaat recht te krijgen. Anders als laatste middel de landelijke kranten om de verzekeraar wakker te schudden.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 5 juli 2019
GRONINGEN