Soms denk ik: ‘de overledene zou zich in zijn graf omdraaien’

In mijn meer dan 50 jarige werkzame leven in de accountancy, van prullenmandenleger tot accountant/eigenaar heeft het bovenstaande vaak door mijn hoofd gespeeld.

Vaak gaat het om de situatie die ontstaat na het overlijden van een dominante man of vrouw met een volgzame partner. Deze partner is meestal maar wat blij dat de dominante partner alles zo goed heeft geregeld, vooral financieel.

Nu moet de overlevende opeens, door het overlijden van de dominante partner, zaken gaan regelen waarvan de overlevende altijd blij was dat de overleden partner dat steeds deed, zoals de financiën. De kinderen willen haar wel helpen en zien wat de overledene opgebouwd heeft. De overlevende wil de kinderen graag helpen dus als de één geld nodig heeft voor een nieuwe auto of de andere problemen met de hypotheek heeft, is dat geen probleem. Het wordt opgelost en het opgespaarde geld verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Onlangs kwam het volgende voorbij

Een sterke vrouw en perfecte onderneemster is vanaf de middelbare school samen is met een hele zachtaardige man. Doordat zij als ondernemer als een speer gaat en een keten van kapsalons opbouwt gaat het financieel voor de wind. Al snel wordt besloten dat de man huisman wordt omdat het werken bij een baas geen succes is. Lijkt prima.

De opvoeding van de zonen neemt hij ook voor zijn rekening en zolang ze klein zijn gaat dat prima. Als ze in de pubertijd komen ontstaan er spanningen want de zonen overvleugelen de vader en willen de regie in huis voeren. De vader komt in opstand maar vindt geen steun bij de partner. Dit rommelt zo verder en de kinderen gaan de deur uit.

Besluiten nemen

Opeens overlijdt de moeder aan een hartaanval. Het rouwproces in de familie verloopt aanvankelijk prima. Totdat de vader het vervelend gaat vinden dat de zonen besluiten voor hem gaan nemen.

Als de vader, omdat hij niet alleen kan zijn, in de ogen van de kinderen erg snel op Tinder gaat worden de spanningen nog groter. De nieuwe liefde van zijn leven steunt hem om voor zichzelf op te komen tegenover de zonen. Met als gevolg dat de band met de zoons doorgesneden wordt en als de nieuwe vrouw ook nog vindt dat zij en haar man van het leven moeten gaan genieten gaan ze van vakantie naar vakantie en liggen er allerlei plannen waarvoor geld nodig is. Dat geld is er.

Dus de overleden onderneemster zal zich ook wel omdraaien in haar graf.