Soms moet je je echt schamen

Zaterdag liepen wij na lekker gegeten te hebben in de stad samen met een vriendin van ons via de Oude Boteringestraat naar de Nieuwe en vervolgens langs het Noorderplantsoen de Nieuwe Ebbingestraat weer in.

Een BOA /toezicht-auto reed van de Nieuwe Ebbingestraat de Violenstraat in. Toen de auto rechts afsloeg begon iemand zo maar uit het niets op de BOA te schelden.

Dit verkeerde gedrag maakte me aan het lachen en ik werd door mijn vrouw gewezen op mijn ongepaste gedrag. Op haar terechte opmerking wist ik geen goed verhaal te bedenken, ik kon niet verklaren waarom ik mij zo gedroeg.

Bij het ontwaken zondagmorgen viel het kwartje. En daar werd ik niet vrolijk van. Hoe langer ik er over nadacht, des te dommer ik mijn gedrag vond. Ik besefte dat ik blij moet zijn dat er mensen zijn die het werk willen doen waar ik geen zin in heb en waar ik mij stiekem te goed voor voel, weer foei. Als iedereen maximaal moet gaan studeren dan blijven de basiswerkzaamheden liggen. En moeten er mensen uit andere landen gehaald worden om dat werk te doen, dit valt weer niet goed bij de populisten in de Tweede Kamer.

Nu nog even naar de handhavers. Als ik een beetje mijn eigen gang kan gaan en mijn eigen verkeersregels maak, fiets ik over de stoep en rij ik met mijn fiets door rood licht. En als ik weet dat ik het verkeer niet hinder rij ik altijd 20 kilometer te hard op de snelweg. En, als ik eerlijk ben, misschien zou ik mij nog meer misdragen als er helemaal geen pakkans is.

Dus al die mensen hebben we hard nodig. Ik zal dus met meer respect diegenen bejegenen die het werk willen doen waar ik geen zin in heb maar dat wel moet gebeuren.
Word je door ouder worden toch wat wijzer? Misschien wel, al is het wat laat.

Sorry handhavers!

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 9 okt 2020
GRONINGEN