Succesvol zijn is leuk maar soms mis je waarom je begonnen bent

Enige tijd geleden stapte ik een winkel binnen waar ik iedere week kom om boodschappen te doen. Het viel mij op dat het bedienend personeel zo vrolijk was. Dat kon niet aan mij liggen.

Toen ik vroeg waarom ze zo vrolijk waren kwam als antwoord: de baas was hier vanmorgen en die was ook zo in zijn sas want hij ging verkopen.
Ik ken hem van achter de toonbank, waar hij later bijna niet meer kwam omdat hij een groothandel begonnen was en dat was een groot succes.
Wat bleek: hij was ooit begonnen op de markt, dat was de start en dat vond hij toen heerlijk. Hij miste dat nu een beetje omdat hij door het succesvolle doorgroeien daar geen tijd meer voor had.

Zo ken ik een klant die het verkopen aan particulieren ook leuk werk vond en met enige heimwee daar aan terug denkt. Ook hij werd meegezogen in zijn succes met als gevolg dat de winkel vervangen werd door een mooi kantoor met personeel. Maar hij kon het verkopen niet laten en begon een webshop met artikelen. Puur als hobby, maar ook dit bracht weer geld op. Haast vervelend. Want hij krijgt het geld niet op. Maar een heerlijke bijkomstigheid van dit alles is dat hij weer met zijn webshop op beurzen kan gaan staan en daar weer kan genieten van het verkopen aan mensen en de hele dynamiek die daar bij hoort. Dan word je zelfs als 55 plusser nog niet moe van een hele dag staan.

Al vijftien jaar sta ik op de landelijke startersdag. Eerst voor ons eigen bedrijf, maar toen na vijf jaar bleek dat dit geen klanten opleverde – alleen maar lol voor mij – ben ik daarmee gestopt. Gelukkig vond de belangenvereniging van accountants dat ze daar wel thuishoorden en omdat ik ambassadeur voor die organisatie ben mocht ik er gaan staan. Lekker een dag kletsen en mensen helpen. En dan maak je mee dat in een bepaald jaar de beurs in één keer overspoeld wordt door werkzoekenden. Bij navraag aan die mensen bleek dat het UWV bedacht had dat werkeloze werknemers maar ondernemer moeten worden. Alsof iemand, die werknemer is vanwege de vastigheid, opeens gaat ondernemen zonder daar ooit eerder aan gedacht te hebben. Laat staan dat hij of zij het kan.

Gelukkig was dit maar een éénmalige actie, waarschijnlijk is de toenmalige bedenker al weer weg bij het UWV.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 6 sept 2019
GRONINGEN