Utrecht krijgt een zeer goede burgervader, jammer voor Utrecht is het tijdelijk

Mijn hele leven heb ik in Groningen gewoond. En dan schieten mij een aantal herinneringen te binnen aan de burgervaders die de stad geleid hebben.

In de tijd dat Harm Buiter burgemeester was had hij te maken met een aantal wethouders, net afgestudeerde academici die hun politieke visie graag etaleerden. Maar eerst zijn ze na hun wethouderschap in Europa en Den Haag carrière gaan maken en met succes. Wereldberoemd zijn ze geworden met het Verkeerscirculatieplan, ontworpen door die wethouders, wat maakte dat Groningen voor mensen van buiten een met de auto onneembare stad geworden is. Misschien weten ze dat zelf inmiddels ook goed want ik zie ze alleen maar lopen en fietsen door de stad. Maar als burgervader heeft Jacques Wallage het goed gedaan, vind ik.

We hebben ook een burgervader gehad die te licht bleek, gelukkig zag hij dat zelf ook in en vond hij voor zichzelf een mooie functie in het buitenland. Hij vergat als echte regent eerlijk aan het volk te melden dat hij dat werk ging doen met het wachtgeld van onze gemeente. Dus het was een onbetaalde baan in den vreemde.

‘Door zijn acties kreeg ik hoop’

De burgervader waar ik het nu over wil hebben was vóór Groningen burgemeester in Enschede. Sinds 14 jaar weet ik, dat als iemand daar weg komt het wel goed zit. Dat heeft mijn schoonzoon wel bewezen.

Peter den Oudsten, en over hem hebben we het hier, woonde bij me in de buurt. Zodoende troffen wij elkaar nogal eens op straat en in de horeca Een groot pluspunt was dat hij ook liefhebber is van speciaal (Belgisch) bier. Ook een goede eigenschap: na een kort gesprek herkent hij je ook de volgende keer.

Door allerlei zakelijke activiteiten troffen wij elkaar vaker. Ik had ook al begrepen dat in de familiesfeer besloten was om niet voor een tweede termijn als burgervader te gaan. Dat hij dus zou vertrekken was duidelijk. Wat blijft is dat ik hem waardeerde omdat hij zaken aan de kaak durfde te stellen waarvan vooraf helemaal niet duidelijk was of die een gewonnen race waren. Hij deed het gewoon. Een voorbeeld. Al jaren hoop ik dat de Noorderhaven een ligplaats wordt voor antieke schepen die ook nog in Groningen gebouwd zijn, meer dan honderd jaar geleden.

Door zijn acties kreeg ik hoop. Mooi voor Utrecht dat zo’n burgervader met zijn kwaliteiten deze stad wil helpen met besturen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 10 juli 2020
GRONINGEN