Vakantie aan de Cote d’Azure

Mijn vrouw is van mening dat je vakantie nodig hebt. Dus ik volg haar verstandig besluit en we trekken nu al 25 jaar naar Cannes. Wij willen permanente zon en op een plekkie aan de kust.
Op de heenreis word je er steeds aan herinnerd dat de Fransen roekelozer rijden dan de Duitsers en als ze de kans krijgen net zo snel. Verrassing: opeens bleek in Frankrijk een vignet verplicht te zijn voor het milieu. Daar kwamen we de laatste dag voor het vertrek achter. Omdat ik voorstander ben van uniformering in de EU snap ik niet dat Frankrijk dat opeens invoert en de rest van de EU nog niet. Tolwegen zijn een prima uitvinding. Bij iedere tolweg word ik weer blij omdat ik zo door kan rijden want de tolwegen zijn nu eenmaal veel minder druk zijn dan de alternatieve routes.

Dan blijft nog jaarlijks de vraag: gaan we door Lyon of er omheen. Gelukkig gaan we er ieder jaar doorheen. Leuk rijden is dat langs de rivier. Dat heb ik ook in Luik als we langs de Maas gaan.

Geld is in het buitenland ook altijd even wennen. Vroeger was het omwisselen in Frankrijk gemakkelijk, want je deelde de franken door drie en dan zat je weer op de gulden. Dat was met de valuta in België, Italië en Griekenland weer net even anders. En de benzine dan. Vroeger lekker goedkoop tanken in het buitenland, denk aan Luxemburg. Is dit jaar net zo duur als in Nederland. Dat was vroeger wel anders. Dan betaalde je veel meer in Frankrijk.

Omdat het appartementencomplex waar we de laatste jaren zaten failliet was, konden we daar niet terecht en zaten we op een andere plek. Kleinschaliger maar prima en met een prachtig uitzicht op een van de havens rond Cannes.

Zelf winkel ik graag bij Casino (vergelijkbaar met Albert Heijn). Een paar jaar geleden schrok ik mij dood de eerste dag, omdat zij op de kassa de prijzen in euro’s en in franken hadden staan. En ik zag alleen natuurlijk de franken .Dacht ik € 300 te moeten betalen maar het was gelukkig minder van € 100. Tot vorig jaar kon je ook nog met cheques terecht maar dat duurde altijd voor de wachtenden erg lang bij de kassa. Zelf de Fransen werken nu met pasjes. Dit jaar kreeg ik je niet alleen de bon met de boodschappen maar ook een hele rits kortingbonnen. Wel 5 tot 10. Bij de Lidl een eindje verderop doen ze daar gelukkig niet aan.

Iets anders wat me hier opvalt, en waar ik mij ook ieder jaar weer over verwonder, is dat er bijna geen auto’s zijn zonder een deuk. Zou het eigen risico hier erg hoog zijn ?

Toch zijn de drie weken in Cannes zijn weer zo goed bevallen dat we volgend jaar weer terugkomen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 6 juli 2018
GRONINGEN