Van handen wassen naar witwassen

In deze coronatijd worden we er terecht op gewezen dat wij zo vaak mogelijk onze handen moeten wassen. Als alle verhalen die de deskundigen vertellen kloppen dan is dat een goede zaak.

Baat het niet dan schaadt het ook niet, dus ik luister naar de deskundigen. Maar deze week ga ik het in deze column niet over corona hebben want daar praat iedereen al de hele tijd over.

De vorige week vroeg een relatie mij of ik kon helpen met het volgende. Een klant van hem is zeer vermogend. En omdat hij zijn agrarische bedrijf verkocht heeft ligt er een aantal miljoenen bij de bank en die brengen zoals iedereen weet op die manier niets op. Om niet thuis te hoeven zitten en toch iets met zijn geld te doen is hij een handel in gebruikte zeer luxe auto’s begonnen die hij uit Duitsland importeert. Tevens ziet hij wel wat in het kopen en verhuren van panden/woningen. Hiervoor heeft hij een BV opgericht. Hij gaat vervolgens naar zijn bank om voor die BV een bankrekening te openen.

Wat blijkt: dat gaat zo maar niet. Ze willen weten waar het geld dat hij gaat gebruiken om de panden te kopen vandaan komt. Dan zegt hij: dat staat bij jullie op de rekening op naam van mijn Holding. Dan vragen ze: hoe bent u aan dat geld gekomen? Dan moet hij een overzicht laten zien van de manier waarop hij dat geld verworven heeft. Het komt erop neer, dat hij een stuk geschiedenis van misschien wel 30 jaar moet uitzoeken en opschrijven. Vervolgens geeft de bank aan dat die gegevens verwerkt en gecontroleerd moeten worden en dat het wel 3 maanden kan gaan duren voor een rekening verstrekt kan worden, na toestemming van het hoofdkantoor.

Ik heb een bankman gebeld die mij echt antwoord geeft op mijn vragen. Die bevestigt dit verhaal en vertelt er ook nog bij dat, omdat het hier om een autohandel gaat (wat ook weer een risicogroep is voor de bank) het nog wel moeilijker kan worden, zeker door de import uit Duitsland. Dus het openen van een simpele bankrekening is schiern onmogelijk.

Waarom al dit gedoe?

Alle banken hebben boetes gehad van bijna een miljard euro omdat via allerlei geniale constructies miljarden zwart geld witgewassen werden. En dan gaat het over hele grote partijen. Omdat zij die stromen niet onder controle hebben zijn de banken verplicht gesteld van iedereen na te gaan hoe het zit en is er weinig kans dat er crimineel geld via de bank loopt. Dan wordt er een controlesysteem opgezet en in werking gezet met als gevolg wat er boven speelt. De grote partijen gaan ondertussen gewoon door maar de kleine ondernemers worden overvallen met een administratieve last van jewelste .

Dit speelt ook op andere gebieden, zoals bij de poppenkast van de privacywet AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, zoals die voluit heet. Google, Facebook en Microsoft hoeven zich niet aan de AVG te houden maar de rest van de wereld wel, met als gevolg dat de gewone bescherming van de burgers gevaar loopt. Ik bedoel dan dat als bijvoorbeeld een voor de maatschappij gevaarlijk persoon van de ene naar de andere inrichting gaat dat dan de relevante informatie niet doorgegeven mag worden volgens de AVG.

Dus er worden dingen bedacht waar in het gewone leven niet mee gewerkt kan worden en waar de mensen waar het voor gemaakt wordt zich niets van aantrekken en mee wegkomen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 1 mei 2020
GRONINGEN