Verdwijnen er twee mooie damesmodezaken uit het straatbeeld van Groningen?

Onlangs is in België het moederbedrijf van Miss Etam en Claudia Sträter failliet gegaan. De oorzaak van deze ramp was niet corona maar mismanagement en een verkeerd aankoopbeleid met als doel nog groter te worden.

Vanaf dat moment zit het personeel in onzekerheid wat er met hen gaat gebeuren want de curator sluit de deur nog niet zolang de voorraden voor redelijke prijzen de deur uit gaan. De curator zet ook meteen een streep door tegoedbonnen en andere beloften aan kopers.

Omdat de branche het zwaar heeft staan de partijen die de formules over willen nemen niet in de rij. Maar gelukkig is er wat hoop want de curator kan melden dat de formules verkocht zijn aan een partij die denkt over een doorstart maar die ook kan leven met winst van verkopen van de voorraden.

De koper heeft in het verleden al bewezen dat hij zelf nooit doorstart omdat dat niet zijn plan is maar als er iemand is die het wel wil doen: graag, zeker als hij de koper van de curator meer betaalt dan wat hij aan de curator heeft moeten betalen. Te denken valt aan oud personeel. Als dat gebeurt dan hebben die medewerkers kans dat ze weer kunnen werken maar zeker niet onder de oude voorwaarden en in eerste instantie met tijdelijke contracten. Ze krijgen gewoon een nieuwe werkgever met nieuwe voorwaarden.

Heeft de curator dan zaken gedaan met een verkeerde koper? Nee. Want hij moet de zaak afwikkelen en zorgen dat hij zijn werk betaald krijgt. Dat geld krijgt hij meestal alleen als de zaak verkocht wordt. De curator roept wel altijd dat hij alles doet om de crediteuren nog iets te geven maar zijn eerste taak is te zorgen dat hij genoeg geld in de boedel krijgt om zijn werk en zijn personeel te kunnen betalen. Het zou hem sieren als hij zegt: mijn werk kost zo- en zoveel en als er iets overblijft gaat dat naar de crediteuren.

Dus het blijft erg spannend of er echt een doorstart komt en of het bestaande personeel een nette baan aangeboden wordt. Dat zou heerlijk zijn voor die betrokken medewerkers zeker als zij al boven de 50 jaar zijn.

En voor de variatie in de winkels zou het voor Groningen ook fijn zijn.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 25 sept 2020
GRONINGEN