Verkiezingen in de USA

In de Verenigde Staten mogen de inwoners weer kiezen wie hun president voor de komende vier jaren zal zijn. Wordt het weer Trump of toch Biden?

Persoonlijk ben ik geen fan van Trump. Want hij spreekt alles tegen en mensen die hem iets zeggen wat hem niet bevalt worden monddood gemaakt. En nog nooit zijn in een presidentsperiode zoveel adviseurs en handlangers weggestuurd omdat ze iets naar buiten brengen wat hem niet past. Hij heeft een heel aparte waarheid die anderen met bewijzen kunnen ontkrachten maar het lijkt er op dat bijna de meerderheid van de Amerikanen zijn spel prachtig vindt.

Ook over hoe de corona aan te pakken had hij ideeën waarvan de mensen die er verstand van hebben niet geloofden. Hopelijk krijgt hij wel een keer gelijk want hij beweert dat er voor 1-11-2020 een vaccin is. Dan maakt hij de hele wereld blij en wordt hij een echte wereldleider. Misschien kan de nieuwe rechter die hij in het hoogste rechtscollege wil plaatsen een goed woordje doen bij haar lieve heer (god) om het sprookje van het vaccin van Trump uit te laten komen.

Ik wens ieder land een sterke leider en zeker Amerika want zo’n karakter is onmisbaar op het wereldtoneel. Maar wie is die sterke leider, nu we moeten kiezen tussen twee mannen van over de helft van hun zevende decennium? Ik denk geen van beide.

‘Op wie zou ik stemmen?’

Op wie zou ik dan stemmen? Als Trump zich aan de bestaande afspraken zou houden en hij zou dat accepteren en normaal afscheid nemen als een fatsoenlijk mens dan is mijn keuze duidelijk, dan stem ik Biden en misschien wel vooral omdat hij een perfecte running mate heeft.

Toch Trump ? Ja, want als hij niet wint gaat hij alles doen om toch president te blijven. Hij roept nu al dat de verkiezingen niet kloppen en of de post daar wel betrouwbaar is, enz., enz. Dus als hij gaat verliezen krijgen we een bananenrepubliek-achtige toestand.

Amerika kan het nog wel vier jaar langer overleven met Trump als leider. En in die vier jaar kan hij de wet niet zo veranderen dat hij nog langer mag regeren, ook niet met een hem welgezind hoogste rechtscollege. Dan vertrekt hij na die vier jaar gewoon als winnaar. Bij leven en welzijn.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 2 okt 2020
GRONINGEN