Verkiezingen

Ik wil voorop stellen dat ik blij ben in Nederland te mogen wonen.
Want het is hier misschien niet perfect maar dat is het nergens, misschien in een wereld zonder mensen. En daar moet ik niet aan denken. Bij mensen horen soms fouten: in mijn werk heb ik slechts twee gevallen van fraudezaken bij ambtenaren meegemaakt en dat in 50 jaar. Die zaken zijn trouwens nu ook verjaard.

En dat soort dingen zullen altijd blijven gebeuren, vergelijk het maar met doping in de sport.

Wat ook steeds weer terugkomt, zijn de verkiezingen. Het grote voordeel daarvan is dat je in korte tijd een overdosis aan aandacht krijgt van politici die je daarna nooit meer ziet. Het is voor hun topsport, wat gelukkig maar eens in de vier jaar speelt. Het lijkt wel de Olympische Spelen.
Een beetje pieken, eens in de vier jaar.

Verder vind ik het spel prachtig. Wie krijgt stemmen omdat hij of zij zich profileert als een protestpartij is en wie verliest daardoor? Waarom zijn de gevestigde partijen teleurgesteld: omdat de kiezers niet meer geloven in de pluchezitter. Dus zo werd een aantal jaren geleden het CDA weer op de aarde teruggezet. De laatste keer was de PvdA aan de beurt. Dat zijn wel dreunen voor de carrièrepolitici die hopen op een grotere gemeente als burgemeester. En dan zie je dat de PvdA in Amsterdam opeens gepasseerd wordt door Groen Links.

Ook leuk is om de ontwikkeling van protestpartijen te volgen.

Het mooiste was de Boerenpartij, in de jaren zestig van de vorige eeuw. Zij waren voor de boeren, Boer Koekoek riep van alles en trakteerde zijn mede- Kamerleden op een sigaar met op het bandje een foto van hem. Dat waren nog eens tijden. De Boerenpartij was een protestpartij: het beste bewijs was dat de meeste stemmers in Amsterdam woonden. Ook in die club werd onderling met modder gegooid. Dat zie je nu ook bij de huidige protestpartijen en zo helpen zij zichzelf weer in de vernieling. Sommige politieke (voor mij) protestpartijen willen echt meedoen, zoals de SP. Maar als dat gebeurt raken ze de proteststemmers weer kwijt.

De PVV heeft ook maximaal geprofiteerd van de onvrede. Zelf denk ik dat zij rechts of links ingehaald gaan worden door Forum voor Democratie. En ik zelf? Voor het eerst ga ik stemmen voor het Waterschap want door de droge zomer werd hun werk voor mij zichtbaar. Het zou kunnen dat ook daardoor het aantal stemmers zal toenemen. In de besturen zitten, overigens, nog wel erg veel oude pluchezitters en beroepsbestuurders.

Volgende week gaan we zien wat de kiezer besluit.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 15 maart 2019
GRONINGEN