30 nov Verplichte permanente educatie voor accountants, advocaten en doctoren
Van ieder werkend mens mag verwacht worden dat hij of zij de kennis heeft om het werk naar behoren uit te voeren, zeker als hij of zij ervaring heeft en de daarvoor benodigde diploma’s.
Om enige zekerheid te hebben dat bepaalde beroepsgroepen zoals de mijne hun kennis bijhouden zijn zij verplicht om een aantal uren per jaar aan educatie te besteden. In mijn geval gaat dat om 40 uur. En dat mag je gedeeltelijk zelf invullen, mits daar ook cursussen bijzitten die goedgekeurd zijn door de belangenvereniging. In ons de geval is dat de NBA (Nederlandse Belangenorganisatie van Accountants) die bepaalde cursussen goedkeurt. Daarnaast heb je weer partijen die met hun door de NBA goedgekeurde cursussen de markt opgaan. In ons geval ook clubs die ons in bepaalde vaktechnische zaken bijstaan.
Zo ga ik al meer dan 10 jaar in november naar een driedaagse cursus die Full Finance organiseert. De laatste jaren vindt dat plaats in Soesterberg in het Conferentiehotel met de mooie naam Kontakt der Kontinenten. Dat is een voormalig klooster.
Dit jaar wilde ik voor aanvang van de cursus eerst sporten maar er bleek geen sportzaal te zijn. Daar deden de geestelijken in de vorige eeuw niet aan. Het zijn leuke bijeenkomsten. Het is prachtig is om elk jaar weer collega’s te spreken die naar elkaar open zijn omdat ze niet in elkaars regio zitten. Zo vertelt een collega bijvoorbeeld dat hij wel wat werk kan gebruiken. Een vakgenoot in Groningen zou dat nooit doen en dat geldt ook omgekeerd voor mij. Dus de gesprekken in de pauze, tijdens het eten en de borrel later op de avond bezorgen een ieder heel veel kennis. Dan moet je wel een keer naar bed gaan want ander steek je niets meer op de volgende dag. Dat vraagt wat discipline en met het ouder worden gaat dat mij steeds beter af.
Doorzetters
Maar er zijn altijd nog 10 tot 20 procent van de deelnemers die te lang door gaan en dan nog enkele doorzetters die om 1 uur nog in een taxi stappen en op stap gaan in Amersfoort en na 4 uur terug komen in zekere staat. Ze zijn wel om 8.30 uur op de cursus aanwezig en vallen nog net niet in slaap maar krijgen wel 4 punten voor een halve dag. Sommigen zijn ook zogenaamd netjes. Zo is er een liberale Europarlementariër die wel zijn handtekening zet voor het begin en het einde van de sessie, maar dan meteen weer vertrekt. Zijn partij vindt dat goed en zet hem bij de volgende verkiezing hoog op de lijst, en dat kan door deze truc gewoon gebeuren.
Nu de hamvraag: heeft het nut wat wij doen en wordt het beoogde doel bereikt. Zijn wij kundig genoeg voor ons vak. Daar zeg ik nee op. Want de cursussen zijn goed maar wat heeft een goede bedrijfsvoering te maken met het gegeven dat ik als accountant bij ben met de ontwikkelingen van het vak. Hoe leer ik communiceren enz. Volgens mij zou het beter werken als ik aan de organisatie opgeef welke soorten klanten ik heb en één keer per jaar schriftelijk of digitaal laat zien of ik bij ben met de kennis om mijn werk goed uit te voeren. Dus bij ben met kennis en ontwikkelingen in de markt. Mensen die dat handig vinden kunnen naar cursussen gaan die hen goed voorbereiden voor die dag en beter uit de verf komen.
Dan heb je ook niet meer dat gedoe zoals wat met advocaat Bram gebeurd is. Hij is (mede formeel) terecht uit zijn ambt gezet. Omdat hij vertelde: ik leer daar niets. En dat is ook vaak het geval, zeker bij zo’n topper in zijn vak. Maar als je een spel als advocaat wilt spelen moet je jezelf aan de regels houden. Dan maar doorzakken de avond ervoor en er wel heen gaan en onzichtbaar uitslapen tijdens de cursus. Want de handtekeningen zijn weer onmisbaar. Daar weten ze in de politiek alles van.
Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.
Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 30 november 2018
GRONINGEN