07 apr Waarom geven wij onze kleren niet een langer leven?
Ik vraag me dit af omdat ik naar mijn gevoel veel (terechte) informatie krijg over de productiekosten van kleding en het beslag daarvan op onze grondstoffen, inclusief water.
Met daar nog eens bovenop de misstanden voor de werknemers bij het verwerken van katoen in China, om maar eens een voorbeeld te noemen. En ik ben al weer vergeten hoeveel water er nodig is voor de productie van één spijkerbroek. Dus op ons wereldwijd koopgedrag op het gebied van kleding is heel veel aan te merken. We kunnen denk ik op deze manier niet doorgaan als we de grondstoffen en het water niet snel willen uitputten.
Wat kunnen we doen?
Wat kan ieder individu doen? Om te beginnen kijken of wat hij/zij niet meer draagt via internet nog door anderen gebruikt kan worden. Hopelijk krijg je er ook nog iets voor. In ieder geval is dat beter dan in de textielcontainer stoppen. Dit kan helpen de productie te vertragen.
Een ander punt is het langer gebruiken van kleding die niet versleten is maar waarvan alleen een knoop ontbreekt of die op een andere manier hersteld kan worden. Gewoon doen.
Je kunt ook bij aankoop kijken of de broek of een ander kledingstuk dat je aanschaft later weer voor productie gebruikt kan worden. Een laatste opmerking: zorg dat op kleding een label komt dat vertelt: te gebruiken voor kleding (of voor andere doelen). Laat dat zien op zo’n label. Maar wel leesbaar en begrijpelijk en niet zo ingewikkeld dat je eerst iets langdurig moet bestuderen om er dan achter te komen dat je voor de gek gehouden wordt.
Een gevoel dat ik altijd krijg als ik een pak melk koop. De tekst suggereert van alles maar het is nooit biologisch en of de koeien die de melk geproduceerd hebben ooit buiten gelopen hebben en niet alleen als ze vakantie hebben is maar de vraag.
Het idee van zo’n kledinglabel moet door alle partijen gedragen worden – milieubeweging, alle overheden tot en met de europese regelgevers, en zal dus nog een lange weg hebben te gaan.
Ik hoop het nog mee te maken.