Waarom gooit de overheid zoveel geld over de balk | column Theo van der Werff

Deze week was het weer zover. De stoep van het Damsterdiep moest opengebroken worden. Want er moest een nieuwe kabel gelegd worden. Je kan zeggen: waar zeur je over ?

Dat de kabel gelegd moet worden zal nodig zijn, maar wat mij ontzettend ergert is dat een aantal keren per jaar de boel opgebroken moet worden om steeds weer andere kabels aan te leggen. Een bijkomend nadeel is dat dan ook vaak een andere leiding geraakt wordt en dat er dan weer kortsluiting is of geen verbinding. Dat laatste was deze keer gelukkig niet zo. Mazzel.

Vervolgens wordt het weer dicht gegooid en worden de tegels er niet mooi ingelegd. Dat maakt weer dat er iemand over struikelt en dat de medische schade vervolgens op de gemeente verhaald wordt. Daarna worden de tegels vakkundig en mooi gelegd en herhaalt zich alles weer binnen een jaar.

Alles in één keer

Is het echt zo moeilijk om dat openbreken te coördineren en af te stemmen en één keer in het jaar alles te doen en dan vervolgens ook meteen normaal te bestraten? Ik denk dat de gemeente de taak heeft dit te managen. Spaart veel kosten en de belasting op onroerend goed hoeft niet verhoogd te worden.

Toen werd opeens op het plein op het Damsterdiep een perfecte tent geplaatst. In mijn onnozelheid dacht ik nog heel even: wordt er een feest georganiseerd, heb ik wat gemist. Maandag 15 maart zag ik dat het een stemlokaal was. Ik ben er ook gaan stemmen, prima voor elkaar, een zee van ruimte en ik heb er ook nog een rood potlood aan overgehouden.

Tent laten staan

Ik vertelde dat mijn vrouw en die zei: die kunnen ze beter laten staan om te vaccineren. Maar u raadt het al: binnen een week was alles weer weg en is de kans verkeken. Ik denk te begrijpen dat de afdeling ‘stemmen’ van de gemeente geen lijntje heeft lopen naar de GGD en zeker niet naar de overheid/ministeries. Dus deze kostenbesparing is ook weer om zeep geholpen.

Hoe leer je overheden kosten te besparen en samen te werken.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant