Waarom (mogelijk) teveel inkomsten belasting betalen?

Volgens mij heeft bijna iedereen een hekel aan belasting betalen. Er zijn mensen die zeggen: kon ik maar een heleboel belasting betalen dan verdien ik ook veel.
Maar uit ervaring weet ik dat, als diezelfde mensen vinden dat ze een heleboel moeten betalen, ze hun uiterste hun best doen om te zoeken naar mogelijkheden om het te betalen bedrag te minimaliseren. En als dat legaal is dan maken ze daar graag gebruik van.

Ook grote ondernemers betalen in Nederland geen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting als ze een manier gevonden hebben omdat te voorkomen. Dat gaat niet altijd goed en dan mogen wij meegenieten van de Panama-papers. Het recht moet zijn loop hebben, zult u denken. Maar maakt u zich geen zorgen er komen altijd weer andere sluipwegen. Dus dit los je nooit voor 100% op. Vergelijk het maar met de sport. Als daar veel geld mee gemoeid is zal ook altijd gezocht worden naar stimulerende middelen en zolang die niet op de dopinglijst staan komen ze er mee weg.

Maar nu de mogelijke belastingmatiging. Het betreft de inkomensbelasting en in het bijzonder de vermogen rendementsheffing. Je moet voor één persoon bij een vermogen van meer dan € 25.000 belasting betalen en bij fiscale partners € 50.000 als zij samen boven dit bedrag komen. Dit is mede erg zuur omdat sommige mensen dit bedrag bij de bank hebben staan terwijl de te ontvangen belastingteruggave lager is dan het bedrag dat zij moeten betalen. Dus ze teren in.

Er zijn al een heleboel procedures geweest waar dit aan de kaak gesteld wordt, maar tot nu toe zonder succes. De fiscus heeft voor dit onrecht iets bedacht en het tarief iets aangepast. Nu zijn er wijze heren die zeggen dat dit niet volgens de regels van de wet is en ze zijn een procedure begonnen. En u kunt meeliften met dit massale protest. Dit kunt u doen door een gratis bezwaarschrift te downloaden van de Bond voor Belasting betalers. Titel: Maak bezwaar tegen de box 3-heffing in uw aangifte inkomstenbelasting 2017. Dit bezwaar moet u binnen 6 weken voordat de aanslag inkomstenbelasting definitief is indienen.

Misschien heeft u succes en hoort u over een aantal jaren dat u gelijk krijgt. Om met wijlen Johan Cruijff te zeggen: niet geschoten is altijd mis.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 21 september 2018
GRONINGEN