Wat wij van het Duitse winkelpersoneel kunnen leren

Toen ik dacht, ik schrijf wat over de bloemetjesmarkt, schoot mij het bovenstaande te binnen. Maar daarover later meer…

Eerst de bloemetjesmarkt. Al jarenlang wordt die in Groningen op Goede Vrijdag georganiseerd. De Groninger Ondernemers Federatie is daar ooit mee begonnen. Door het samenvoegen van belangenverenigingen in onze mooie stad organiseert de Groninger City Club het nu.

Het lijkt wel elk jaar een groter succes te worden. Want het wordt dan steeds maar drukker in de binnenstad. Daarnaast is het filerijden vanaf Hoogezand door de vele Duitsers die dit ook willen mee maken. En bovendien ook nog bloemen en planten kopen. Dit in tegenstelling tot de Nederlanders, die wel kijken maar niet kopen. In Italië stond NL voor de invoering van de euro niet voor niets voor No Lire.

Dus de bloemenhandel heeft een topdag. En omdat het weer zich nu ook van de goede kant laat zien kan het niet fout gaan. Dan wordt het na 17.00 uur weer filerijden voor onze oosterburen richting Duitsland met een auto vol met bloemen en planten.

Nu mijn verhaal bij de aanhef

Al jaren komen wij minimaal twee keer per jaar in Duitsland. Want skiën doen wij in Zuid-Duitsland en voor de kerstdagen gaan wij een aantal dagen naar Hamburg om daar te genieten van de kerstsfeer en hoe ze zo’n stad dan versieren. Zo sfeervol met in het centrum alleen al vijf grote kerstmarkten.
Het is daar smoordruk maar geen gedoe en je ziet ook geen dronken mensen, terwijl de alcohollucht je al tegemoet komt als je er langs loopt.

Maar zelfs in die drukke periodes blijft het winkelpersoneel de hele dag vriendelijk. ,,Guten morgen! Kann ich hilfen” en bij het vertrek ,,Auf Wiedersehen”, en ga zo maar door. Dat zie je bij ons in Nederland niet gebeuren. Nog een voorbeeld: bij een winkel moest ik de in rij staan, druk bij de kassa. Toen ik eindelijk aan de beurt was zei de verkoopster: ,,Mooi wat u gekocht hebt, ik heb het zelf ook gisteren gekocht.”

Dan is winkelen voor mij als man ook een feestje.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 19 april 2019
GRONINGEN