Weer een sigarenwinkel dicht met een hele grote historie

Het winkelaanbod wordt steeds meer bedreigd, vooral door de webwinkels, de ketens en franchiseorganisaties. Deze week was het ook weer raak want één van de oudste sigarenzaken van de stad sloot zijn deuren…
Dan heb ik het over de sigarenzaak van Homan, hoek Zuiderdiep en Herestraat. Homan had zijn zaak al overgedaan aan Davidoff. Zij hebben besloten alle verkooppunten in Nederland te sluiten. In korte tijd gaan naast Homan nog twee tabakswinkels in Groningen dicht, die ik goed ken. De belangrijkste oorzaak hiervan is natuurlijk het gegeven dat de roker een zeldzaamheid aan het worden is.

In de Tweede Kamer werd bijvoorbeeld in 1970 nog gewoon gerookt, leraren staken gewoon in de klas een sigaretje op. Wat te denken van de huisarts: die rookte gewoon in de spreekkamer. Dat waren nog eens tijden voor de roker. Dus in die jaren was het verkopen van sigaren en sigaretten een prima handel. Zo hadden veel topsporters er een sigarenzaak bij, bijvoorbeeld in Groningen de beroemde keeper Tony van Leeuwen.

Maar nu weer terug naar de historie van Homan.
Homan had al voor de Tweede Wereld oorlog een zaak, die was toen gevestigd in de Herestraat. In de woorden van Homan: 107 stappen van het huidige adres, hoek Herestraat en Zuiderdiep. Het pand aan het Zuiderdiep was typisch een product van de naoorlogse wederopbouw. Dus daar zal in de oorlog flink gevochten zijn. Beno Hofman zal het zeker weten. De zaken gingen zo goed bij Homan dat hij met twee collega’s een eigen sigarenmerk begon, Compaenen. Deze sigaren, een kwaliteitsproduct in het hoge segment, zijn nog steeds te koop. De pioniers waren daar succesvol mee.

Deze sigaren-informatie heb ik van de duo-opa van onze kleinkinderen, hij heeft ook zijn kost verdiend in de sigarenbranche. Voor iedereen denkt: wie is Homan? Ga dan naar restaurant de Weeva, want daar hangt een schilderij waar hij op staat met nog een aantal beroemde Groningers. Jammer dat Homan straks verleden tijd is.

Hopelijk duurt het weer even voor ik weer zo’n verhaal over de verschraling van het winkelaanbod hoef te schrijven.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 16 november 2018
GRONINGEN