Wie hebben zitten slapen bij de Kindertoeslagen?

Met de kindertoeslagen affaire is het hetzelfde als met de aardbevingsschade. Je wordt jaren aan het lijntje gehouden met mooie beloften, met eens in de drie jaar bezoek van een bus vol Kamerleden en soms bezoek van onze koning moet ons zoet houden.

Hetzelfde gevoel zullen de gedupeerden van de toeslagen affaire hebben. Mooie verhalen en medeleven maar geen daadwerkelijke oplossingen en steun. Omdat wij hier in een soort democratisch land leven, kunnen in de Tweede Kamer twee van de 150 leden zich daarvoor sterk maken en dat zo serieus doen dat ze hun eigen toekomstige carrièrekansen op het spel zetten of helemaal weggooien.

Maar maakt u zich geen zorgen. De hoofdrolspelers die met het vertrek van het kabinet formeel het boetekleed aantrekken gaan na de verkiezingen weer gewoon door met regeren. Dat kan omdat de meerderheid van het volk ze liever terug heeft dan een echte hulp c.q. oplossing voor de schade van de ouders. De gang van zaken rond de kindertoeslag is heel normaal geworden, in de afgelopen jaren. Het is een voorspelbare trend.

Hoe is deze wet ontstaan?

Wat mij al meer nieuwsgierig maakt: hoe is deze wet ontstaan en wie waren daarbij en hebben vóór gestemd. Volgens mij werd er al vóór het maken van de wet aangegeven dat de belastingdienst perfect functioneert als incassobureau maar geen ervaring heeft met het verstrekken van uitkeringen. Daar is vast en zeker of door de Raad van State of een ander gezaghebbend apparaat iets van gezegd.

Waarom zijn er dan ministers die dit doorgedrukt hebben en welke zijn dat?

Maar ook ben ik benieuwd welke partijen hebben voorgestemd en ook welke personen. Graag zou ik weten waarom ze meegewerkt hebben aan zo’n slechte wet.
Ik wil ze niet aan de schandpaal nagelen maar ervan leren. Er wordt overal naar gewezen: ambtenaren, ministers en de rechterlijke macht – maar ik heb nog niet gezien welke partijen zeggen ‘wij hebben die wet goedgekeurd en wij als Kamerleden hebben de wet aangenomen’.

Wijzen naar anderen is goedkoop en gemakkelijk.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 29 januari 2021
GRONINGEN