Wintersport

26 jaar geleden ben ik met mijn twee dochters van 11 en 14 jaar en een nichtje van 12 jaar met vrienden mee gegaan naar Unterjoch in Zuid-Duitsland om te gaan skiën. Nu nemen onze dochters hun kinderen en vrienden mee.
Maar tussen toen en nu is in die 26 jaar veel gebeurd in Unterjoch en het hoger op de berg gelegen Oberjoch. Wij vonden het destijds zo leuk dat het jaar daarop mijn vrouw en onze hond ook mee ziijn gegaan.

De groep werd al groter, kennissen, vrienden en familie kwamen ook: we waren haast een Groningse kolonie in het Beierse dorp. Daarnaast leerden we vrienden kennen uit het westen waar we nog steeds contact mee hebben. Daarna werd de groep weer kleiner omdat mensen die een groter skigebied zoeken, dit gebied te beperkt vinden. Begrijpelijk, ook onze kinderen zochten later grotere skigebieden op en vertelden hoe veel mogelijkheden daar waren, met dagtochten en al.

Wij waren en zijn nog steeds tevreden omdat de omgeving van Unterjoch zich ook perfect leent voor wandelen. Dat kun je daar prachtig, uren lang.
Dus het gezelschap werd steeds kleiner tot in 2007 onze oudste dochter met haar schoonfamilie toch weer naar ons vertrouwde wintersportoord kwam en het was hartstikke gezellig.

Ook dit gebied doet mee aan de verandering: een aantal sleepliften is vervangen door kabelbanen, er zijn er al met verwarmde stoeltjes. Onze kleinkinderen leren dus weer skiën in hetzelfde gebied waar hun moeders het geleerd hebben. De oudste van 11 jaar skiet mij er al een paar jaar uit en vindt bospaden spannend, de tweede redt zich ook prima, de derde van 6 jaar komt ook naar beneden maar moet nog wat les hebben. De jongste twee (4 jaar) zijn dit jaar met les begonnen en vinden dat lessen nog maar zo zo. Volgend jaar gaan ze er lol in krijgen. Het is net als beginnen met zwemmen.

Allemaal hadden ze hun moeder nodig om het skidiploma op te halen met medaille, op één na: onze jongste kleindochter ging bij de uitreiking zelf vooraan bij het podium zitten en klom zelf de trap op toen haar naam geroepen werd en ging daar trots zitten. Met diploma en medaille.
Zal ze van haar moeder hebben. Die praatte ook een jaarafsluiting in groep 8 aan elkaar,

De cirkel is rond, maar zullen door de klimaatverandering onze mogelijke achterkleinkinderen hier ook nog leren skiën?

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 1 maart 2019
GRONINGEN