18 jan Woekerrente en slapende volksvertegenwoordigers
Ik ga het vandaag hebben over de rente die de fiscus rekent over de belastingen. Dus de inkomsten- en de vennootschapsbelasting.
In de eerste jaren van mijn werkzame leven als accountant had de fiscus nog niet door dat het mogelijk was om rente te berekenen. Dus de ondernemers hadden mazzel en konden renteloos lenen van de staat. Op een gegeven moment werden de belastingambtenaren wakker en gingen ze rente in rekening brengen en uitkeren op het moment dat de belastingplichtige geld terug kreeg.
Toen waren er weer slimme belastingbetalers die een te hoge voorlopige aanslag vroegen. Het lijkt vreemd, maar bij de bank kregen ze – stel – 2 % maar de fiscus vergoedde 4%: dus konden ze verdienen aan de fiscus. Gelukkig duurde het jaren voordat de fiscus dit doorhad. En is dit gerepareerd, zoals dat in de politiek heet als er niet goed opgelet is. Een aantal jaren geleden heeft de staat opeens een scheiding aangebracht tussen rente voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. In eerst instantie was de te betalen rente voor de vennootschapsbelasting zelfs volgens mij 10%.
Gelukkig kreeg men door dat dit belachelijk hoog was en is het percentage verlaagd naar 8%: in mijn ogen nog steeds een woekerrente. Maar onze volksvertegenwoordigers vinden het blijkbaar niet sexy om daar Kamervragen over te stellen. Ze houden liever een debat over items als de premier die te stoere taal gebruikt.
Krant en tv
Dat geeft publiciteit en dan komt je kop weer in de krant en op tv. De hoge rente die de fiscus wil hebben heeft nog een heel andere negatieve kant voor de belastingbetaler. De belastingdienst heeft namelijk bijna 3 jaar de tijd om een aanslag op te leggen. Dus zij kan daar al die jaren mee wachten en dan moet de belastingbetaler 3 jaar lang een zeer hoge rente betalen. De aanslag wordt zo 25% hoger dan je feitelijk moet betalen terwijl je bij je bank maar maximaal 1 % per jaar krijgt. Je teert dus 22% in. Belachelijk.
Nog erger is dat een rechtbank onlangs uitgesproken heeft dat dit beleid (met de wet in de hand) is toegestaan. Weer een aantal mensen die dit niet snapt en erover denkt een geel hesje te kopen. Terwijl de fiscus dit direct op kan lossen door als de aangifte binnenkomt direct een voorlopige aanslag op te leggen. Waarom zetten ze die knop niet gewoon aan. Verdienen ze niet al genoeg aan ons?
Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.
Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 18 januari 2019
GRONINGEN