Zo’n kabinetloze periode is een zegen maar moet ook niet te lang duren

Het grote voordeel van een kabinetloze periode is dat er geen wetten door de Tweede Kamer gejaagd worden die vervolgens niet gehandhaafd worden. Je voorkomt daarmee dat kabinetsleden roepen ‘dit heb ik geregeld’ en ook dat Kamerleden trots zijn op een wet die niet te handhaven is.

Ik zeg hierbij niet dat ik geen nieuwe regering wil maar noem een van de voordelen van zo’n kabinetloze periode. Door laksheid van het kabinet komt er een grote groep Afghanen in de problemen en zij moeten voor hun leven vrezen. Was dit te voorkomen geweest als we sneller een kabinet gehad hadden?

Nee, want het voorbereiden hiervan had meer dan een half jaar geleden, voor de verkiezingen, in volle gang moeten zijn. Maar dit probleem was toen niet urgent voor het kabinet en de Kamerleden.

Maar hoe nu verder?

Volgens mij zijn er twee smaken. Of nieuwe verkiezingen of een minderheidskabinet van VVD en D’66 met eventueel het CDA als die partij echt wil. Nieuwe verkiezingen geven de kiezer de mogelijkheid om aan te geven wat ze van alles vinden wat na de verkiezingen boven water gekomen is.

Het zou kunnen zijn dat een rechts /populistisch kabinet gevormd moet worden, omdat het volk dat wil. Dit zou de betrokkenheid van het volk vergroten. Jammer alleen voor de mensen die dit wensen dat de geschiedenis heeft geleerd dat zo’n kabinet van korte duur is.

Is dan een minderheidskabinet een beter alternatief? Voor mij wel, zeker als ze alleen echte topministers benoemen en geen Kamerleden die vanwege hun verdienste voor de partij in het kabinet moeten. Dus geen ministers van Buitenlandse Zaken die een hekel aan reizen hebben of een minister van Defensie die zijn dienstplicht destijds verzaakt heeft omdat hij dienstweigeraar was.

Bijkomend voordeel voor Rutte

Als dit kabinet bij de start helder zijn visie geeft dan kunnen in wisselende samenstelling besluiten genomen worden. De Tweede Kamer krijgt weer invloed en dat geeft goede bijsturing. Beter dan tot voor kort, toen we te maken hadden met het feit dat de fracties die in regering zaten niet afwijkend mochten stemmen. En dat noemen de regeringspartijen democratie.

Een bijkomend voordeel voor Mark Rutte is dat de kans in beide gevallen erg groot is dat hij de langst zittende premier zal worden. In zijn partij komt hij dan in het gezelschap van de grote leiders Thorbecke en Oud.