Alles is anders door Corona

Een van de gevolgen van alle maatregelen: ik kan ook niet meer sporten, dus geen lessen volgen om soepel te blijven op mijn oude dag en het twee keer boksen gaat ook al de mist in.

En de vorige week ging de horeca dicht en ook de wietshops. Wel gaf dat een run op de winkels om nog snel iets te halen. Er was zelf een rij voor de wietshops.

De maandag erop zag ik op het Damsterdiep vlak bij zo’n shop al een levendige handel in wiet op straat met de daarbij behorende overlast. Het gezag was er snel achter dat het sluiten van de shops onwenselijk was en maandagavond waren de shops weer open. Dat gaf eerst een rij maar nu is het weer zoals altijd, geen gedoe meer.

Afstand houden

Wat nog wennen is om afstand te houden. Een voorbeeld. In een doe-het-zelf zaak mogen maar 100 personen tegelijk binnen zijn. Prima streven. Maar buiten staat een rij en iedereen is vergeten om daar ook afstand te houden. Dus voor de winkel kan je al besmet worden. Het afstand houden begint al beter te gaan, zag ik toen ik zaterdag door de stad liep. En in een winkel zag ik dat ze bij de toonbank plastic schermen opgehangen hadden, net als bij de kassa’s van de supermarkten.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vrijdag in een winkel ook nog de fout in ging. Ik wilde aansluiten bij een kassa en zag iemand voor mij staan en ik dacht ’wacht hij op iemand’. Ik vroeg dat en hij legde mij uit dat hij gewoon afstand hield. Stom van mij. Wij werken als bedrijf nu allemaal vanuit huis en hebben op vaste tijden telefonisch overleg. Het werkt prima maar de gezelligheid van collega’s mis ik nu al.

Mooie dingen

Corona geeft ook mooie dingen. Een klant van ons moest brood halen en voor hem haalde een vrouw zestien broden uit de schappen. Hij durfde haar te vragen ‘bent u zo dom of bent u asociaal’? Vervolgens zei hij: ‘als u zo dom bent dan kan ik u niets kwalijk nemen maar als u asociaal bent dan moet u zich schamen’. Ze legde veertien broden terug. Hadden maar meer mensen, waaronder ik, het lef om dat te zeggen.

Nog iets leuks. Een ondernemer in de Oude Ebbingestraat had op zijn deur staan: ‘bij inlevering van 1 rol WC-papier krijgt u 10% korting. Het liep blijkbaar storm want de volgende dag was de aanbieding weg. Corona zal ons leven nog wel een tijdje blijven beheersen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 27 mrt 2020
GRONINGEN