Corona tijdens de paasdagen

Ik was bang dat de afgelopen reeks van vrije dagen voor problemen zou zorgen dus ging ik een beetje bezorgd het weekend in.

Zondag was een hele mooie dag en daarom waren er weer wat problemen. De Keukenhof was gesloten. Maar dan denken de bloemenliefhebbers: dan gaan we toch bij de bollenvelden langs en dan blijken dat onafhankelijk van elkaar wel meer dan 100.000 liefhebbers te zijn. Ervoor zorgen dat dit niet uit de klauwen loopt kost de ordehandhavers handenvol werk.

Maar kan komt de creatieve mens (in dit geval de bloembollenkweker) op een idee: dan haal ik toch de bloemen er vanaf, dan is er niets meer dan alleen stengels om naar te kijken. Maar het liep gelukkig niet uit de hand.

De maandag was weer guur weer dus er waren minder mensen op straat. De natuur hielp de handhavers. We werden maandag ook blij gemaakt met het bericht dat er in Engeland een geneesmiddel in de maak was dat in september al beschikbaar zou zijn. Later wordt dan dit positieve nieuws weer afgezwakt. Maar als het voor het einde van het jaar al werkbaar is vind ik het al top.

Dan gooit de overheid een ballonnetje op: de scholen kunnen op termijn wel weer open. Dat zou goed zijn voor de economie en voor de ouders die wel weer verlost willen worden van de hele dag kinderen in huis. Nu vraagt het onderwijs zich terecht af: hoe veilig is het en hoe kunnen we les geven met 1,50 meter afstand tussen de leerlingen? Waar zijn de extra leerkrachten en leslokalen die daar voor nodig zijn? Het voordeel van zo’n ballonnetje is dat de mens naar creatieve oplossingen gaat zoeken.

Een simpel idee is misschien dat het ene deel van de groep s ’morgens les krijgt en het andere deel in de middag, waarbij voor het thuiswerken huiswerk mee wordt gegeven. Dan zijn de ouders toch al voor de helft verlost van de koters. Maar er komen zeker nog veel meer ideeën en zeker ook betere dan wat ik hier roep.

Trump heeft in een van zijn vele TV optredens gezegd dat vitamine C Corona voorkomt. Met als gevolg dat ik dit al vier weken niet kan kopen bij de twee grote drogisterijketens. En blijkbaar maken we ook veel meer schoon dan anders want de reinigingsdoekjes zijn ook roofgoed.

Maar dit is bijzaak. Het belangrijkste vind ik natuurlijk dat de IC het nog aankan. Dan krijgen we het onder controle. Voor de Paasdagen konden de ondernemers met personeel die minder dan 20% omzet maakten door corona, een verzoek indienen bij de overheid/het UWV. De aanvraag was snel gedaan en ook simpel door iedereen in te vullen. Tot mijn blijdschap en verrassing zijn er al ondernemers die hun eerste voorschot hebben. Ik heb het over 3e Paasdag.

Perfect werk van de belastingdienst en het UWV! Ze kunnen, als het moet, tot grote prestaties komen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 17 april 2020
GRONINGEN