De ING bank en slapende toezichthouders

Onlangs mochten wij vernemen dat de ING een boete kreeg van honderden miljoenen euro’s, omdat via die bank geldstromen gelopen hadden die wettelijk verboden zijn.
Dan vraag je je af: hoe kan dat bij een staatsbank en was de winst die er mee te maken was zo aanlokkelijk? Ik weet 100 % zeker dat bij de bank compliance managers rondlopen die bij deze omzet geroepen hebben dat dit niet kan. Maar zoals zo vaak wordt er naar de winstmakers meer geluisterd dan naar de bewakers van zorgvuldig ondernemen.

Van de andere banken die dit ook gedaan kunnen hebben heb ik nog niets gehoord. Komt dat nog? Of hebben zij zich wèl netjes gedragen?

Wel kwam een Deense bank met dezelfde foute handel naar buiten. Maar daar nam nog de grote baas zelf de verantwoordelijkheid en vertrok. Bij de ING is de CFO opgeofferd. Misschien horen we nog een keer wat voor cadeau hij mee krijgt. Nog meer fraais over de ING. Een half jaar geleden was er gedoe omdat de baas van deze bank meer moest verdienen. Hij had het al zo slecht. Tevens zou de raad van commissarissen meer krijgen.

De voorzitter van de commissarissen heeft nog proberen uit te leggen dat de verhoging niet exorbitant is. De aandeelhouders hebben daar een stokje voor gestoken. Dus het feest ging niet door. Vervolgens werd het stil en dat begreep ik niet. Omdat ik denk dat via een andere kant de raad van bestuur en haar commissarissen hun salarisverhoging ook wel binnenhalen. Vooral ook omdat of de minister zich overvallen voelde of de DNB want die was ook niet blij met de verhoging. Die beweerde ook nog van niets te weten terwijl de commissaris hun hier wel in gekend had. Maar dan is het beter voor de bühne te roepen dat je niets weet.

Door de boete is het mij zonneklaar dat de heren geweten hebben dat ze, als ze meer salaris wilden, dat moesten regelen voordat het verhaal van de boete naar buiten kwam. Heel jammer is dat de toezichthouders hier geen stokje voor gestoken hebben en verder zijn gaan slapen.

Ik zal er weer mee moeten leven dat in deze kwestie een big 4 collega ook nog een procedure aan de fiets heeft hangen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 28 september 2018
GRONINGEN