De politiek probeert ons blij te maken met sprookjes

Ik kan het niet laten om in mijn column nog eens aandacht te geven aan de politiek en de toneelstukjes en sprookjes die opgevoerd worden.
Met als sluitstuk dat de kiezers er weer erg snel achter komen dat ze zich met mooie praatjes en sprookjes voor de gek hebben laten houden. En als de kiezers daar weer achter zijn gekomen, dan is de politiek weer verbaasd dat de kiezers de politici niet meer geloven.

Eerst een paar sprookjes. Bij iedere landelijke verkiezing wordt ons in het Noorden een snellere treinverbinding beloofd met de Randstad. Dus dit jaar ook. Alleen was één politicus zo uitzonderlijk eerlijk dat die er bij vertelde dat het wel financieel moet kunnen. Dus – met alle uitgaven die nu vanwege Corona gedaan moeten worden – kan dit punt wel weer opschuiven naar de verkiezingen over vier jaar.

Aardbevingsschade snel afhandelen?

Een ander sprookje wil ons doen geloven dat de aardbevingsschade nu snel afgehandeld gaat worden. Ik ken mensen die hopen dat hun huis blijft staan totdat met de versteviging begonnen gaat worden, maar als ik dan van nabij mee maak hoe stroperig dat gaat, denk ik dat deze mensen blij zijn als de problemen binnen vier jaar opgelost worden.

Nog een mooi sprookje. Er is een partij die serieus genomen wil worden en ook zegt regeringsverantwoordelijkheid te willen nemen, die 40 miljard meer wil uitgeven en dat moet dan door het bedrijfsleven opgehoest worden. Je roept dan iets waarvan je weet dat dit niet kan. Als Corona nog langer duurt, wat is er dan nog over van het bedrijfsleven? En waarvan denkt die partij dat het bedrijfsleven dit geld kan ophoesten?
Ik kan nog wel meer sprookjes noemen maar dan wordt deze column te lang.

Waar ik wel blij mee ben, is dat door de verkiezingen de politici vier weken in de vier jaar echt proberen uit te stralen dat ze er voor het volk zijn en in die vier weken ook het gevoel geven echt te luisteren naar de kiezers. Het is wel mager maar beter dan helemaal geen aandacht.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 12 maart 2021
GRONINGEN