De rooklobby en tegen welke prijs

Door goed journalistiek werk – dat kan gelukkig in ons land – werden we deelgenoot gemaakt van het feit dat de VVD ervoor gezorgd heeft dat bepaalde antirook-voorstellen al afgezwakt zijn nog voordat die maatregelen ingevoerd zijn. Tot bijzonder grote ergernis van toonaangevende hoogleraren/longartsen.

Deze laatste zijn dan ook uit een belangwekkende adviesclub gestapt. Terecht als de politiek je niet serieus neemt.

Wat bedoel ik: er lagen mooie adviezen om het roken nog verder te ontmoedigen, maar de VVD heeft het bij zijn coalitiegenoten voor elkaar gekregen dat die plannen alleen maar halfslachtig uitgevoerd zijn. Dus de CU, het CDA en D66 hebben in dit dossier, dat voor ons welzijn is bedoeld, gekozen voor de afgezwakte voorstellen.

Hoe kun je dat als een van die partijen aan je achterban uitleggen? Niet, denk ik, of je moet er eerlijk bij vertellen ‘wij wilden dit of dat graag en dat krijgen we in ruil voor meewerken aan deze ongezonde voorstellen’.

Dan denk ik: ‘partijen, maak transparant hoe het handjeklap in elkaar zit’. Maar nu zwijgt iedereen en denken de politici dat het gewone volk het wel weer vergeet. Want een dag later zag je al niets meer terug in de media en vonden de NOS, de Volkskrant en het NRC het al heel gewoon dat dit gebeurt en achtten het niet nodig hier iets mee te doen. De politiek snap ik, want de mogelijke donatie van de tabaksindustrie aan de VVD hoeft misschien nog niet gemeld worden. Maar vanwege het gebrek aan openheid vind ik dat erg jammer.

Verder hebben de grote partijen door middel van ons indirecte kiesstelsel permanente invloed en dan moet je afvragen of dat ook zo is bij een tweepartijen stelsel met een kiesdrempel. Je mag dan als partij alleen in de Tweede Kamer bij meer dan 5 of 10 zetels en als een Kamerlid solo verder wil moet hij of zij de zetel aan de partij teruggeven of zich aansluiten bij een andere partij.

Zoals het stelsel nu werkt, is het bijvoorbeeld mogelijk dat een erevoorzitter van de VVD persoonlijk in de Eerste Kamer de laatste poging om een gekozen gezagdrager te krijgen om zeep helpt, wat laatst is gebeurd. Blijkbaar vinden de 100 tot 200 mensen die het in Nederland voor het zeggen hebben dit voor hen zelf het beste systeem om te “te regeren”.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 4 sept 2020
GRONINGEN