Economie weer op stoom?

Jaren geleden hadden wij een kaasspecialist als klant en daar was het in december topdrukte met kerstpakketten: de week voor de kerst was het gekkenwerk en het dubbele personeelsbestand stond achter de toonbank.
In die maand werd twee maal de omzet van een normale maand gemaakt en daarna bracht de maand januari weer de helft van de normale maandomzet. Dit kwam misschien omdat de damesbladen weer met artikelen kwamen met volop adviezen over hoe de extra kilo’s weer kwijt te raken.

Toen de supermarkten nog gewoon tot 6 uur open waren en vrijdags tot 5 uur, was het daar al rond de kerstdagen in de file boodschappen doen.

Vooral als de 1ste kerstdag op maandag viel. Want dan moest je inslaan voor zondag, maandag en dinsdag. Ik weet nog dat Frits van der Heide, in zijn Albert Heijn in Oosterhogebrug, met kerstkransjes en andere lekkernijen de klanten in de rij voor de kassa vrolijk wist te stemmen. Dat lukt hem altijd als geen ander.

Maar de tijden veranderen want de winkels zijn al geruime tijd ook op zondag open, sommige supermarkten in de stad zelfs tot 10 uur in de avond. Dan is het leuk om te zien dat de studenten overdag blijkbaar zo hard studeren dat zij pas ‘s avonds tijd hebben voor de boodschappen.

Trouwens, niet alleen in de stad is de zondagse opening een feit: ook in meer behoudende plaatsen als Zuidhorn zijn ze inmiddels bijna om en mag de supermarkt op zondag open zijn.

Zaterdag deed ik boodschappen in Stad en ik stond versteld hoe druk het die morgen al was. Ik denk: je hebt toch drie dagen.

Op zondag was het zelfs in een supermarkt om 9 uur ‘s avonds nog hartstikke druk en dat zonder studenten, want die moeten met de feestdagen thuis studeren.

Maandag mocht ik weer even meemaken hoe hectisch het was. Het leek wel of alles gratis werd weggegeven . En bij de biologische slager aan het Boterdiep (De Groene Weg) stonden de mensen buiten te wachten. Gelukkig scheen de zon.

Bij mij ontstond het gevoel: het gaat weer goed. We willen graag uitpakken met de feestdagen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 28 december 2018
GRONINGEN