Fijn om in Nederland te wonen met z’n gezondheidszorg, speciaal met het UMCG in de buurt

Gelukkig lijkt de eerste golf van Corona bijna achter de rug. Dat leek erg spannend, zeker toen we nog niet wisten of er genoeg IC bedden waren.

Vervolgens wist heel Nederland wat er niet goed was gegaan: te weinig testen en geen mondkapjes, de horeca ten onrechte dicht, alles ging fout in de verzorgingshuizen en ik kan zo wel door gaan. We vinden het blijkbaar heerlijk om kritiek te hebben en dat wordt nog sterker als het de eigen portemonnee raakt. Ik weet niet of dat typisch Nederlands is of voor de mensheid in zijn geheel opgaat.

Ik ben dan ook blij dat we een regering hebben die de leiding gehouden heeft met goede en soms door omstandigheden verkeerde beslissingen. Maar nog meer dat onze zorg het met volle inzet en betrokkenheid voor elkaar gekregen heeft en dat de middelen er waren om op te schalen enzovoort. Dan zie ik dat bij andere landen toch lang niet zo goed gaan of ronduit slecht.

Ook is het leuk dat in de Tweede Kamer vaak een discussie werd gehouden of het wel of niet kan dat mensen hun gezicht afschermen. De populisten onder ons waren daar duidelijk in. En het is dan leuk om te zien dat ze nu, bij nader inzien, vinden dat de regering moet zorgen dat iedereen met een mondkapje moet lopen en niet meer herkenbaar is.

Nu de ziekenhuizen minder belast zijn was het ook mogelijk dat mijn vrouw geopereerd werd. Gelukkig, want het was niet wenselijk dat nog verder uit te stellen.

Na de operatie kreeg ik het goede bericht van de chirurg dat de operatie geslaagd was, dat ze naar de IC ging en dat ik daar heen kon gaan.
Ik was vanuit het verleden wel voorbereid, door eerdere operaties, maar als ik dan bij de binnenkomst van de IC zie wat voor machines en monitoren om haar bed staan heb ik diep respect voor de kennis van het ziekenhuis en de mensen die daar werken. Ook de behandeling op de afdeling was professioneel en menselijk.

Hopelijk vergeet de werkgever die betrokken medewerkers niet als er weer een nieuwe cao afgesloten moet worden en krijgen ze de financiële waardering waar ze recht op hebben.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 12 juni 2020
GRONINGEN