Fiscaal nog iets regelen voor het einde van het jaar

2019 is bijna afgelopen en dan is het goed als ondernemer stil te staan wat dit jaar nog kan, maar volgend jaar niet meer – of minder aantrekkelijk is. Dus ga ik enkele punten noemen.

Dit zijn niet alle punten omdat zoiets niet in één column past. Wilt u meer informatie, stuur dan een mail naar info@vdwgroep.nl, dan sturen wij de eindejaar tips graag naar u op. Als u een BV heeft en u wilt aan uzelf dividend uitkeren dan kan dat dit jaar nog tegen 25% dividendbelasting: volgend jaar wordt dat 26,25%.

We moeten voor het milieu allemaal elektrisch gaan rijden, een goede zaak en zelf doe ik dat ook al weer 4 jaar op de kleine afstanden. In deze 4 jaar heeft de regering echter ieder jaar de boel weer omgegooid. En als je nog iets wilt doen wat echt voordelig is dan moet je dat nog dit jaar doen want de versobering komt er aan.

Dat de versobering er aan zat te komen was te verwachten. Want de regelingen waren zo’n succes dat het de regering meer ging kosten dan zij begroot had en dan moet ten behoeve van het geld een mooie regeling om zeep geholpen worden. Dat gebeurde ook bij het spaarloon en de levensloopregeling.

Besloten is de huidige kleine ondernemersregeling voor de BTW te vervangen door een nieuw systeem. De hoofdreden is werkbesparing bij de fiscus geweest. Jaarlijks wijzen wij onze klanten er op dat indien zij minder dan 1.345 euro hoeven af te dragen aan de fiscus, dat zij die centen mogen behouden. Je moet wel aangeven dat je gebruik maak van de regeling anders houdt de belastingdienst de centen in eigen zak. Dus met nog een investering die je toch al van plan was kun je nog zorgen dat je over het hele jaar beneden de 1.345 euro komt en dan heb je een mooi cadeau voor jezelf.

Nog een voorbeeld. Je zou over 2019 6.000 euro moeten betalen maar door het aanschaffen van bijvoorbeeld een machine of auto kan je nog zorgen dat dit bedrag onder de 1.345 euro komt. En met de aanschaf van een machine of bestelwagen kan je misschien ook nog de kleinschalige investeringsaftrek pakken.

Leuk toch allemaal.
Maar regel het wel op tijd.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 29 nov 2019
GRONINGEN