Geen wintersport dit jaar

Dit jaar zou het de dertigste keer zijn geweest dat wij als gezin op wintersport waren gegaan naar Unterjoch/Oberjoch in Zuid-Duitsland, tegen de Oostenrijkse grens aan. Het eerste jaar gingen we alleen met de kinderen.

De jaren erop kwamen er ook familieleden en vrienden mee met hun kinderen en we maakten ook vrienden met mede hotelgasten. Het was haast een enclave van Nederlanders. Met op de donderdag, in het hotel waar we toen zaten, een Huttenabend met muziek, platte humor en teveel schnapps.
Dus het skiën was een probleem de volgende dag.

De jaren verstrijken, de kinderen willen naar uitdagender gebieden. De groep wordt kleiner. Wij genoten met een kleiner gezelschap nog steeds op die plek van de winter (sport). Mede omdat je in dat gebied ook uren kunt wandelen in een witte wereld. Dan liepen we naar Jungholz, een stukje Oostenrijk in Duitsland waar bijna meer banken staan dan huizen. Blijkbaar moet geld verstopt worden .

Andere fase in ons leven

Dan komt er een andere fase in ons leven. Helemaal leuk, de kinderen krijgen partners, we worden opa en oma en onze kleinkinderen komen ook weer in Unterjoch, waar ook altijd de andere opa en oma van een deel van de kleinkinderen zijn: super gezellig. Wij zijn inmiddels verkast naar Oberjoch omdat de hotelaccommodatie ons niet meer naar de zin was. Maar we zitten nog steeds op loopafstand van elkaar. Om met mijn stramme lijf toch nog een beetje te kunnen skiën bel ik een week voor de aankomst bel ik skileraar Hannes Rädler of hij mij weer hetzelfde wil laten doen als vorig jaar.
Jammer voor mij lukte het de afgelopen jaren niet maar wie weet na corona wel.

Dus geen wintersport en ook dit jaar nog niet eruit geskied worden door de twee jongste kleinkinderen van de vijf in totaal. Maar nu naar het nu.
Super dat wij een week echte vorst gehad hebben en dat er volop genoten kon worden met schaatsen en wandelen.

Het is gelukt: onze kleinkinderen kunnen schaatsen. Ik heb heel veel mensen gesproken die mede door corona extra genoten hebben van schaatsen en wandelen en sleeën. Dat is het unieke wintersportgevoel dat wij al jarenlang in Unterjoch/Oberjoch hebben.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 19 februari 2021
GRONINGEN