Het oude V&D pand wordt weer een gezichtsbepalend gebouw

Deze week mocht ik mee met een rondleiding in het V&D gebouw waar nu nog gesloopt wordt maar straks ook weer wordt gebouwd aan een mooi resultaat. Maar eerst wil ik het hebben over de nostalgie die veel Groningers hebben over de glorietijd van Vroom en Dreesman.

GRONINGEN In de jaren zeventig deed ik in de supermarkt van V&D de boodschappen. Op de bovenste etage was ook jarenlang een prachtige kerstafdeling. Dichterbij huis: onze oudste dochter heeft later in de kelder van ditzelfde gebouw bij Electric City gewerkt als werkstudent.

Voor mij als werkgever was het mooi om te zien hoe de bedrijfsleider van die afdeling, Jan Bal, een supersfeer creëerde onder die werkstudenten, van wie sommigen zelfs vrienden werden – met zelfs een huwelijk als gevolg. Sint Nikolaas werd bij hem thuis gevierd, zo was de sfeer. Onze jongste dochter heeft in haar studietijd ook in het V & D pand gewerkt op de sportafdeling. Hoewel ze geen winkel-gen van haar voorvaderen had geërfd had ze er wel lol in om mensen met iets anders de winkel uit te laten gaan dan waar ze voor gekomen waren.

Maar nu over het pareltje in wording

Kristiaan van Capelle van MWPO liet ons zien hoe ver ze zijn. Er werd nog hard gewerkt maar er was al veel moois te zien. Naast een mooie supermarkt op de begane grond en daarboven La Place heeft de ingang een stijlvolle tijdlozetrap die leidt naar het Groot Handelshuis. Het gebouw krijgt in het midden een Atrium dat bij mij de gedachte aan de Passage in Den Haag deed op komen. Met veel meer ramen dan vroeger en het Atrium wordt het een licht gebouw.

De huurders op de twee bovenste etages krijgen een terras op een van de mooiste plekken van de stad met een uitzichtzoals het Forum. Het souterrain wordt nu een fietsenkelder dus hopelijk struikel je niet meer over de fietsen op de Grote Markt en omgeving.

Naast dit alles ben ik ook onder de indruk van het feit dat Kristiaan met zijn bedrijf zo’n mega risicovol project durft op te starten. De beloning is bijna in zicht want wilt u nog wat huren dan moet u snel zijn.