Iedere week weer een nieuwe soap in Den Haag

Er gaat geen week voorbij of er gebeurt weer iets in Den Haag waar je versteld van staat. Een staatssecretaris die weer iets roept waar ze een paar dagen later haar excuses voor aanbiedt. En als dat was gedaan door een jonge politicus zonder ervaring kan je daar nog mee leven, maar als het een oude rot is dan word je verdrietig.

GRONINGEN En vervolgens komen er papieren naar buiten waaruit blijkt dat schijnbaar alle wereldleiders, ook socialisten, graag gebruik maken van belastingparadijzen. En wie staat er ook bij, met een luttel bedrag? Onze demissionaire minister van Financiën en partijleider van het CDA. Dit belang heeft hij kort voor zijn koninklijke benoeming als minister van de hand gedaan. Dat lijkt heel mooi en correct.

Kopstuk van het CDA

Maar is dit wel zo correct als je een kopstuk bent van het CDA, een partij die al jaren van mening is dat wij van het lijstje van belastingparadijzen af moeten en zeker niet in de top tien moeten staan?

Daarnaast heeft deze bewindspersoon jaren in de Eerste Kamer gezeten en zat dit onderwerp ook in zijn portefeuille. Kortom allemaal zaken die niet meewerken aan de geloofwaardigheid van deze christelijke politicus. Mag je dan geen fouten maken? Natuurlijk wel en wat er speelt is een kleintje bier.

Wat alleen veel erger is dat deze bewindspersoon al dan niet met hulp van zijn spindokter en voorlichter hier weer helemaal verkeerd op reageert en zijn geloofwaardigheid op lange termijn beschadigt. Het past bij de eerder gemaakte fouten, zoals het schaatsen met Sven Kramer.

De schade beperken

En dus kan hij maar beter niet proberen met een tweet vol halve en niet controleerbare waarheden de schade te beperken. Volgens mij had hij om dit te bereiken beter gewoon eerlijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld ‘ik zat in een netwerk of vriendenclub en toen zijn wij voor de lol in dit project gestapt. We zijn in een gemoedelijke sfeer dit project begonnen, maar ik heb mij te laat gerealiseerd of deze belegging wel paste bij mijn publieke voorbeeldfunctie. Ik besefte dat pas toen mijn benoeming als minister aanstaande was en toen heb ik die fout gecorrigeerd’. En dan afsluiten: ‘om met Maxima te spreken, dat was een beetje dom.’

Als hij dit laatste gedaan had was hij er minimaal of niet beschadigd uitgekomen. En kunnen andere politici weer zorgen voor de volgende soap.