Kennis verzamelen over cybercrime

Je wordt belaagd door fishing, bijvoorbeeld in de vorm van mails die er op lijken van de bank afkomstig te zijn. En als je daar in stinkt ben je geld kwijt. Of je kind stuurt zogenaamd een app met de vraag om wat geld over te maken. De pogingen zien er al professioneler uit maar tot nu toe ben ik er niet ingetrapt. Afkloppen…

GRONINGEN In het bedrijfsleven gebeuren er serieuzere zaken. Bij VDL de boel plat en er komt geen Mini meer uit de fabriek. In Amerika werd de energievoorziening hopeloos verstoord.

Dan is er nog CEO-fraude: in een aantal landen dachten directeuren een mail van het hoofkantoor te krijgen en maakten zodoende hun bedrijf 16 miljoen euro’s armer. Er zijn bedrijven die deskundigen in de arm nemen. Nuttig. Want ik las van een geval waarbij er met een fishingproef toch nog drie mensen in vlogen, tot en met de directeur toe.

Met deze kennis, en mijn ervaring dat te veel ondernemers hun backup-procedures niet op orde hebben, had ik besloten ‘daar moet ik meer van weten’. Zeker omdat ik zoals de meeste mensen in het algemeen gemakzuchtig ben. Velen van ons hebben bijvoorbeeld hetzelfde wachtwoord, 0000 of 1234. En blijven ook dat wachtwoord gebruiken, vooral omdat bij iedere app om een wachtwoord gevraagd wordt. Heb je dan 20 wachtwoorden paraat? Ik denk 80% van de mensheid niet.

Voor een cursus naar Hoevelaken

Dus ik ben voor een cursus over dit onderwerp naar Hoevelaken gestapt, om meer te weten te komen over cybercrime en wat ik mijn klanten hierover kan adviseren.

De eerste presentatie was van een stadgenoot, Erik Rutkens. Met heldere praktijkvoorbeelden liet hij zien wat er allemaal kan zonder dat je het weet. Met je bankpasje kan op afstand van alles gestuurd worden, tot het speelgoed van je kinderen aan toe. En zo zijn er veel meer voorbeelden. Vervolgens waren er sprekers die met nulmetingen kwamen en richtlijnen over welke adviseurs je nodig had.

Uit eigen ervaring weet ik dat adviseurs hun eigen werk creëren dus daar was ik ook niet naar op zoek. Wel heb ik begrepen dat met simpele procedures al voorkomen dan worden dat het minder gemakkelijk is om in de systemen in te breken.

Dus ik ga hier meer kennis over vergaren en hoop zo mijn klanten en onszelf hiermee te kunnen helpen.