Kinderen kunnen beter iets geheim houden dan volwassenen en politici

Het zal ongetwijfeld komen omdat wij kleinkinderen hebben, dat ik nu het Sinterklaasjournaal zie. Wanneer de kleinkinderen bij ons zijn is het vaak raak.
Ik moet bekennen dat ik ervan geniet hoe de gelovige kinderen er volledig in opgaan en bijna in de TV kruipen. Knap vind ik ook hoe de makers het ieder jaar weer spannend maken en er altijd iets is met de pakjes en of de boot wel of niet op tijd aankomt. Wat een simpele creativiteit en een mooie rol voor mevrouw Blok – en dat al 20 jaar lang.

Dit jaar is door corona alles anders en kan er geen massale intocht zijn, ook geen protesten van de anti zwarte piet groepering en ook niet van de wèl zwarte piet club. Dus waar de sint aan land komt is en blijft geheim en waar hij zijn intrek neemt ook. Dan zie je hem om 12.00 uur zijn intrek nemen op paleis Soestdijk en is er een heus defilé met allerlei gemeenten met leuke surrogaat burgemeesters en ook echte burgervaders: zelfs Mathijs van Nieuwkerk is even burgervader.

Dit hele circus is al een maand eerder opgenomen en er waren ook veel kinderen bij die het spel perfect speelden. Dus het is blijkbaar mogelijk om iets geheim te houden. Maar waarom kunnen volwassenen en politici dat dan niet?

Onlangs hoorde ik in strikt vertrouwen dat een bedrijfsleidster bij een schoenenzaak ontslagen was omdat die iets mee genomen had van haar baas en niet alleen een zakje om iets in te stoppen zoals een werknemer deed bij de Action. Die roddel ging dus in strikt vertrouwen door de stad. En wat te denken van politici en ambtenaren die de hele financiële informatie van Prinsjesdag lekken, terwijl het toch vertrouwelijk is?

Nog een voorbeeld. Voor Rutte en De Jonge hun coronashow doen op dinsdag, ligt ook alles maandag al op straat. Alleen hebben de dove medelanders daar nog niets aan, die moeten tot dinsdag wachten.

Dus, volwassenen: leer van uw kinderen en kleinkinderen. Die kunnen wèl een geheim bewaren.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 20 nov 2020
GRONINGEN