Maandag 1 juni, horeca en demonstreren

Voor mij is het coronavirus een bedreiging waarvan ik nog niet weet hoe ik ermee word besmet.

Omdat ik nog mag werken zit ik niet de hele dag voor de TV om de vele deskundigen te horen vertellen hoe zij denken dat het zit. Maar als je echt luistert besef je dat zij ook nog niet alles weten, maar toch stellig zijn over zaken die nu niet kunnen.

Het is dan een beetje tegenstrijdig, als je bedenkt dat al jaren bekend is dat griep wordt overgedragen via handen geven en misschien ook door hoesten. En we hebben al die tijd niets gehoord dat er uit het oogpunt van grieppreventie iets mis was met hoesten en geen handen schudden. Geen instructie, niks.

Daarnaast is het prachtig om te zien hoe processen lopen en hoe overtuigd iemand is als daarbij het eigen belang speelt en zeker als het inkomen erbij gebaat is. Dus er gaan vele machten spelen. De economie, de gezondheid en de mens die moeite heeft zich aan te passen. Ik denk dat de beslissers het nooit goed doen voor iedereen. Zij zullen dat ook wel weten en als zij hun werk doen, gaat het hen niet alleen voor constant applaus.

Er is besloten om de horeca open te gooien. De lobby en de middelen die daarvoor gebruikt zijn hebben gewerkt en dit mag je een succes noemen.
Ik weet ook niet of het verstandig is maar heb wel even met gepaste afstand op een terras in de zon gezeten met een duveltje en dat was leuk. Over twee tot drie weken weten we of er wel of geen toename van besmettingen door deze openstelling is ontstaan.

Vlam in de pan

In Amerika is de vlam in de pan geslagen door de inmiddels wereldwijd bekende video over de zaak George Floyd. De demonstraties hebben zich als een olievlek verspreid en dat is ook niet verwonderlijk door de vele problemen die in de USA spelen, nog verergerd door corona. Als ik in Amsterdam woonde was ik misschien naar de Dam gegaan. Hopelijk was ik dan zo verstandig geweest om terug te gaan omdat er teveel mensen waren (wel of geen mondkapjes). Dan spreekt iedereen er schande van dat daar niet ingegrepen is en dat de horeca terecht roept: ‘wij moeten ons aan alle regels houden en op de Dam loopt het gewoon vol’.

Dus de burgemeester moet haar privéverplichtingen in het weekend verschuiven om in een praatprogramma iets te zeggen zodat zij aan kan blijven, de veiligheidsdriehoek kan blijven functioneren zonder dat er koppen rollen en de onvrede op termijn wegzakt. Volgens mij wordt zij pas een echte burgermoeder van de stad als zij zegt: ‘wij hadden geen draaiboek klaar liggen voor het geval er meer dan – stel – 300 personen komen en als dat wel zou gebeuren hebben wij hekken achter de hand om de Dam af te sluiten. Over een belangrijke zaak lieg je niet. Als je wilt dat die 1000 personen daar staan wordt het oorlog. Dus de schade door toename van het aantal coronapatiënten betalen wij als stad Amsterdam.’ Hopelijk heeft zij de kwaliteiten voor een perfecte bestuurder van onze hoofdstad.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 5 juni 2020
GRONINGEN