Met het pensioen van Tom sluit in de loop van 2022 ook een oude wijnhandel en slijterij

Ik leerde Tom kennen toen ik tien jaar geleden op een zaterdagmorgen rond 9 uur koffie dronk op de markt bij Marc Korfage. Hij staat daar met een mobiele koffiestand. De koffie is daar nog steeds perfect.

Vaak was daar om die tijd een vast gezelschap en Tom was er ook altijd bij. Later begreep ik dat hij bij Van Erp aan de Grote Kromme Elleboog werkte. Het zaterdagsritueel van koffie op de markt heeft jaren geduurd.

Door verschillende oorzaken komt dan vaak de klad in zo’n programma. En zag ik hem nog maar af en toe, als ik bij zijn zaak langs liep.

Op een zeker moment ging door corona de horeca dicht. Ook bij de golfbaan. Dus mijn zwager en ik konden geen biertje meer drinken na het golfen. Toen bedacht ik mij, ik haal papieren koffiebekers bij AH en koop een blond biertje voor mijn zwager en een tripel voor mij. Dit idee had al vaste vorm toen ik in de Zwanestraat liep en dan is het halen van het bier bij Van Erp een logische stap.

Historie met het bedrijf

Ik keek mijn ogen uit naar de vele biersoorten en dacht bij mezelf: ik kan hier de hele lockdown wel een ander biertje halen. Dat klopte. Op de golfbaan dachten de andere golfers dat wij onze eigen koffie op de parkeerplaats aan het opdrinken waren. We hebben ze in de waan gelaten.

Bij het voor het eerst weer binnenlopen bij Van Erp schoot mij de historie die ik met dat bedrijf heb te binnen. Het moet tijdens mijn lagere schooltijd zijn geweest, tussen 1957 en 1964, dat een vertegenwoordiger van Robbers en van den Hoogen uit Arnhem (wijnhandel) bij ons thuis kwam om een plan te maken welke wijnen aan te kopen voor direkt gebruik en welke voor op fust. Vervolgens werd er naar behoefte uit de voorraad bij ons thuis afgeleverd.

Voor de sterke drank ging je naar een slijterij in de buurt en bij voorkeur moest het ook iemand van dezelfde kerk zijn, in ons geval de katholieke. En Van Erp was bij die kerk. Ik herinner mij dat in die tijd de zaak ook verbouwd is.

Zo verdwijnt er weer een authentiek bedrijf met voor mij ook een persoonlijke historie.