Nieuws & tips week 11-2021

Mogelijkheid tot verlofsparen per 1 januari 2021 verruimd

Als onderdeel van de uitwerking van het Pensioenakkoord zijn de mogelijkheden voor verlofsparen aanzienlijk verruimd. De maatregelen gelden vanaf
1 januari 2021. Wat betekent dit voor u als werkgever en voor uw werknemers? De wettelijke mogelijkheden voor verlofsparen zijn met ingang van 1 januari 2021 verruimd. Uw werknemer kan nu 100 keer zijn wekelijkse arbeidsduur belastingvrij aan verlof sparen. Helaas kunnen andere wettelijke regels of cao’s roet in het eten gooien.

Einde dienstverband, alles ingeleverd?

Even een klantenbestand kopiëren of die ene goede presentatie naar zichzelf e-mailen voordat uw medewerker uit dienst gaat. Veel medewerkers doen het, maar hoe kan u voorkomen dat zo voor u vitale bedrijfsinformatie buiten uw deuren gaat? Met een Data Loss Prevention tool krijgt u bijv. een melding als er data uit uw organisatie verdwijnt. Maar u kunt diefstal ook voorkomen door uw werknemer vanaf het moment van opzeggen de toegang tot uw systemen te ontzeggen.

Instemming werknemer onderzoeken, hoe ver moet u gaan?

Een werkgever had met een werknemer een vaststellingsovereenkomst (VSO) gesloten, terwijl deze arbeidsongeschikt was. De rechter oordeelde dat de werknemer niet gebonden was aan de vaststellingsovereenkomst. Welke les kunt u daaruit trekken? Check of de werknemer daadwerkelijk instemt met de vaststellingsovereenkomst en wijs de werknemer op de risico’s. Wees extra alert als de werknemer overspannen of overstuur is. Raad hem aan juridisch advies in te winnen.

Belangrijke data  voor de NOW

Download het overzicht hier: Overzicht NOW