Nooit te oud om te leren

Afgelopen weekend liep ik door de Violenstraat en zag aan de linkerkant een oud schoolgebouw waar nu appartementen in zitten. Ik heb daar mijn Praktijkdiploma Boekhouden gedaan en Moderne Bedrijfsadministratie.

Ook de lagere school aan de Polderstraat is al ter ziele want daar zit nu het Cultuurcentrum de Oosterpoort, dat trouwens ook al zijn langste leven gehad schijnt te hebben. De school waar ik de Avondmulo gedaan heb aan de Singelstraat heeft plaatsgemaakt voor de nieuwbouw van het Provinciehuis. Gelukkig is het Werkman College er nog wel, daar mocht ik heen voor het avond atheneum.

Een leuke aanloop naar het verhaal over kennis vergaren waar ik het over wil hebben.

Bij het openslaan zag ik een tekst over het fenomeen dat haartjes sterker zijn dan staal. Dan denk je ‘dat kan toch niet, dat is een verhaal broodje aap’. Maar nee hoor, ik snap het zowaar want ik moet zelf immers regelmatig mijn scheermesjes vervangen omdat ze bot worden van het scheren van haartjes. In het artikel wordt aan de orde gesteld of je met die kennis niet simpel staal kan bewerken. Had ik zelf niet kunnen bedenken.

Het volgende verhaal was van de filosoof Luciano Floridi, een hoogleraar in Oxford op het gebied van de informatie-ethiek, met een artikel over klimaatverandering en sociale ongelijkheid. Als echte knappe kop legt hij uit met dat we met behulp van artificiële intelligentie ons energieverbruik met 30% kunnen verlagen. Dat zou een perfecte manier zijn om de klimaatverandering te vertragen en zelfs te stoppen als dat mogelijk is. Allemaal haalbare zaken als we dat willen. Daarnaast vond hij het zonde dat we bij ons overlijden onze persoonlijke data niet doneren aan de wetenschap. Dit zou hele grote stappen in de medische wetenschap te weeg kunnen brengen. Ik hoor iedereen al roepen: ‘kan ik dat veilig doneren en wordt daar geen misbruik van gemaakt’?’ Nee – als wij tenminste de tech-reuzen onder controle gaan krijgen en houden, dus op dat gebied is nog veel werk te doen in Europa.

Ons werelddeel moet dat wel oppakken. Dat wordt gemakkelijker als een echte leider, stel: Merkel, nog 4 of 5 jaar Europa gaat leiden en er echt tempo gemaakt gaat worden. Met één parlement en geen twee en veel minder kostenverslindende zaken (denk alle regelgeving in de landbouw).

Het weekend werd afgesloten met het mogen bewonderen van de nieuwe slaapkamer van onze jongste kleindochter. Gelukkig heeft zij een handige opa en oma die prachtig de kamer behangen hebben. Op die kamer kan ze nog jaren lang veel kennis verwerven.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 28 aug 2020
GRONINGEN