Syrië

Ik ben ooit – een aardige tijd geleden – als jonge administrateur in dienst getreden bij Accountantskantoor Mr.J.Koens. Dat was op op 1 januari 1969.

Dit kantoor is in 1912 gestart door M.Koens. Hij werkte als relatiebeheerder bij de Nederlandse Handelsmaatschappij. Dat is een voorganger van de huidige ABN AMRO. Hij vond toen ook al dat hij puur als accountant zijn klanten beter kon begeleiden. Hij begon een eigen kantoor. Eerst vanuit huis aan de Grote Kromme Elleboog en later vanaf de Noorderhaven.

Zijn vroegere werkgever zat in de binnenstad, hij woonde daar zelf ook en hij was dagelijks in het centrum aan het wandelen: heel vaak bezocht hij bijvoorbeeld de oude Harmonie in de Kijk in ’t Jatstraat, een trefpunt voor cultuur waar ook ondernemers graag kwamen. Dus het is niet verwonderlijk dat zijn klanten hoofdzakelijk middenstanders waren uit de binnenstad. Internet was nog ver weg, je kende elkaar gewoon uit de buurt.

Koens kwam regelmatig bij een Joodse slager in de Folkingestraat, voor de oorlog een straat met veel joden. De Synagoge is daarvan nog steeds een levend bewijs. De naam van de joodse slager ben ik vergeten, maar laten we hem Levie noemen.

Op een morgen in 1942 lag op de deurmat een envelop. In die envelop zat een briefje. “Zeer geachte heer Koens, voor onze veiligheid hebben wij besloten om uit Nederland te vertrekken en mogen wij U verzoeken de zaak te sluiten en alles af te wikkelen. Als de oorlog voorbij is en wij leven nog, dan zullen wij weer met U contact opnemen. ” En de sleutel van de winkel.

Zoals Levie verwachtte, hebben de heer Koens en zijn zoon de zaak netjes gesloten en ervoor gezorgd dat het geld degelijk belegd werd. Na de oorlog meldde Levie zich weer; hij was met zijn gezin naar Amerika gegaan en had daar een mooi bedrijf opgebouwd. De heer Koens is naar Amsterdam afgereisd en heeft daar alles aan hem overgedragen. Levie wilde niet meer naar Groningen komen want alles wat hem dierbaar was, kon hij daar niet meer vinden. Dood of weggevoerd.

Levie kreeg als vluchteling een kans in Amerika. En daar heeft toch ieder mens recht op. Ook vluchtelingen uit landen als Syrie. Laten we daar niet moeilijk over doen.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 27 april 2018
GRONINGEN