Teveel ondernemers hebben geen inzicht hoe ze er voor staan

Mijn hele werkzame leven word ik al geconfronteerd met iets wat ik niet snap. Meer dan 80% van de ondernemers weet niet hoe ze er financieel voor staan en of ze fiscaal bij zijn.

Als ik vraag: ben je bij met de belastingen? Dan krijg ik altijd te horen dat er geen achterstand is met de BTW, de loonbelasting, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. En dat er geen aanslagen liggen die nog betaald moeten worden.

Dus de ondernemer is er stellig van overtuigd dat hij of zij bij is. Maar als ik doorvraag: is je rapport van 2019 al klaar en heb je daarvan ook al een definitieve aanslag, dan roepen ze: moet je mijn boekhouder vragen. Dus dat weten ze niet.

Voorlopige aanslag

De volgende vraag is dan: betaal je ook een voorlopige aanslag voor 2020. Daar moet dan maandelijks een deel van betaald worden, dus dat weten ze wel . Het antwoord is dan steeds: nee ik betaal niets maandelijks. Dus ze hebben geen voorlopige aanslag aangevraagd. Als ze wel een voorlopige aanslag betalen vraag ik of die klopt met de verwachting van 2020. De echte ondernemer die ook de regie heeft over de financiën weet dat precies. Deze persoon hoeft dus ook nooit bang te zijn als er een blauwe envelop in de bus valt.

Alleen al dit jaar kwamen er twee ondernemers bij mij die problemen met de fiscus hadden. Niet dat de fiscus of zij iets verkeerd gedaan hadden, maar ze liepen zo ver achter dat ze onlangs de aanslagen over 2018 binnen gekregen hadden. Daarvoor wilden ze uitstel vragen omdat ze hun geld uitgegeven hadden – de één aan een nieuwe Tesla en de ander aan een nieuwe machine.

Fiscus werkt prima mee

Over het algemeen werkt de fiscus prima mee met een betalingsregeling en zeker nu door Corona. Beide ondernemers hebben we uitgelegd dat het bedrag dat over 2018 afgedragen moet worden, ook over 2019 en 2020 moet worden betaald. Beiden had een belastingschuld van zo rond de € 60.000. Maar vaak lukt het om met de ondernemer tot een plan te komen om dit op te lossen.

In de volgende column ga ik uit de doeken doen hoe wij denken dat – voor een betaalbaar bedrag – de ondernemer goed weet waar hij of zij nu aan toe is en zodoende niet bang hoeft te zijn om met de kerstdagen overvallen te worden met belastingaanslagen.

Tot volgende week.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door Theo van der Werff. 6 nov 2020
GRONINGEN