Voorkom dat de fiscus er met je volledige spaargeld vandoor gaat

Onlangs kregen wij het verzoek om het werk van een overleden boekhouder af te maken. De man in kwestie was overleden voordat hij zijn werkzaamheden kon afronden. Erg tragisch allemaal.

Het gesprek met de betrokkenen begon met de mededeling dat hij al meer dan 20 jaar voor hun als zelfstandigen de boekhouding en aangiften deed. En dat ze zeer tevreden waren met zijn werk.

Zij waren vorig jaar gestopt, want de branche waarin ze werkzaam waren deed het slecht en er was geen droog brood meer in te verdienen. Zij hadden ook goed opgepast: het pand (woning en winkel) was vrij en ze hadden ook nog een leuk bedrag op de spaarrekening staan. Dus waarom zouden ze niet stoppen. Blijkbaar was de overleden boekhouder het daarmee eens geweest.

De cijfers op tafel

Na een kwartiertje gezellig kletsen kwamen de cijfers op tafel. Wat bleek: dat het gehele pand (inclusief woning) op de balans stond voor een waarde van 25.000 euro terwijl de WOZ waarde 185.000 euro was. Er was hun nooit verteld dat ze bij het stoppen van het bedrijf een aanslag van 70.000 euro zouden krijgen, omdat het bedrijfspand dan overgaat naar privé. Dus weg een groot deel van de spaarpot.

We hebben nog aangegeven dat we konden proberen bij de fiscus nog iets te regelen omdat aan de hand van de foutenleer, waarbij in dit geval sprake was van een fout van de overleden boekhouder, een aantal zaken hersteld zouden kunnen worden.

Hoe was dit te voorkomen geweest?

Bij de aanschaf van het pand, ruim 30 jaar geleden, had alleen de winkel op de balans gezet moeten worden en de bovenwoning privé genomen moeten worden. Dan had alleen afgerekend hoeven te worden over de waardestijging van de winkel. Dan had daarover nu 10.000 tot 15.000 euro betaald hoeven te worden. Een zeer groot verschil.

Nog een mogelijkheid zou zijn het bedrijf in te brengen in een BV. Dan zou pas afgerekend hoeven te worden bij verkoop van het pand.

Je kunt ervoor kiezen om voor het jaarlijkse werk voor de fiscus een boekhouder of administratie kantoor te kiezen. Dat is meestal goedkoper dan een belastingadviseur of accountant.

Maar dan moet je wel, als je van plan bent te stoppen, bij deskundigen om advies vragen. Dan krijg je hoogst waarschijnlijk niet zo’n koude douche.