Waarom maken wij als burgers dat de overheid teveel moet uitgeven?

Afgelopen zondag reed ik met een vriend naar de golfbaan in Gasselternijveen. We moesten bij de bouwput langs, genaamd ‘reconstructie Julianaplein’.

De markering en borden waren duidelijk maar toch was het blijkbaar nodig om nog twee parkeerbegeleiders neer te zetten omdat blijkbaar teveel mensen niet willen lezen en de redelijke opdrachten niet willen uitvoeren (indirect betalen wij met z’n allen wèl de kosten).

Waarom kunnen we niet fatsoenlijker zijn en de regels opvolgen?

Blijkbaar wil de meerderheid niet luisteren of vindt die alleen zijn/haar eigen mening van belang en zal die zelf wel beslissen of hij/zij de aanwijzingen opvolgt.

Neem het boerenprotest. Natuurlijk zijn die mensen boos, dat is iedereen als zijn boterham in het geding komt. Dat ze daar aandacht voor vragen met acties is ook hun recht. Maar moet dat aandacht vragen door de wet te overtreden, dat vraag ik mij af. Wat te denken van alle, door ons gezamenlijk op te brengen kosten, waar deze boerenacties toe leiden? Is het wel fatsoenlijk wat de boeren hier doen? Ik denk het niet.

Het salaris van de handhavers bij het (voormalige) Julianaplein zullen wij ook wel weer op moeten brengen. En straks begint het voetbalseizoen weer. Hoeveel geld moet er wel niet door ons betaald worden omdat het kijken naar die sport gepaard schijnt te moeten gaan aan wat in mijn ogen neerkomt op oorlog, wat weer tot gevolg heeft dat wij met z’n allen moeten opdraaien voor de kosten. Kan je niet gewoon met fatsoen naar een wedstrijd kijken?

Nog een voorbeeld. Zorgpersoneel zou 1000 euro extra krijgen

Dan zijn er bedrijven die opeens mensen op de loonlijst zetten die niet bij de organisatie werken maar waarmee ze wel die 1000 euro per persoon kunnen vangen. Ook hier is het fatsoen weg.

Is het dan vreemd dat wij met ons (blijkbaar) menselijk gedrag de overheid op kosten jagen om het mogelijk te maken dat onze acties toch een beetje fatsoenlijk verlopen? Ik kan nog wel eindeloos door gaan, waarbij ik moet toegeven dat ook ik niet altijd fatsoenlijk handel.

Maar als nu in Nederland – in plaats van het polderen – leven met fatsoen de standaard wordt, dan besparen we zeer veel geld en kan de belasting, zeker voor arbeid en levensbehoeften, omlaag.