Wel fout parkeren maar geen bekeuring?

Als accountant moet ik me wekelijks inlezen over de laatste ontwikkelingen op fiscaal gebied. Daarbij kwam ik het volgende tegen.
De Rechtbank Midden-Nederland vernietigt voor X de naheffingsaanslag parkeerbelasting. Hoewel vaststaat dat X geen vergunninghouder is en ook geen dagkaart heeft gekocht, kan de heffingsambtenaar toch geen parkeerbelasting naheffen. Deze kwestie speelde in de gemeente Zeist en de heffingsambtenaar (wat een duur woord, wij noemen dat gewoon handhaving) legde een aanslag op van euro 76. Maar die veegde de rechter van tafel .

De rechter oordeelde dat de verordening parkeerbelasting twee vormen kent van parkeerbelasting, namelijk de parkeerbelasting voor het feitelijk parkeren (a-belasting) en de belasting voor een van gemeentewege verleende parkeervergunning (b-belasting). Op grond van art.234 Gemeentewet kan alleen de a-belasting worden geheven. De rechter was van mening dat de plaats voor vergunninghouders een b-belasting plek is. Die valt niet onder de a-belasting dus er kan daar geen aanslag opgelegd worden.

Groningen kent ook meerdere plekken waar alleen vergunninghouders mogen parkeren.

Zelf heb ik voor mijn auto bij mijn bedrijf aan het Damsterdiep een vergunning om te mogen parkeren. Is het dan zo dat ik de auto er gewoon neer kan zetten zonder een vergunning te kopen? Zo gemakkelijk zal het niet zijn. En ik wil ook geen tijd besteden aan het aanvechten van bekeuringen tot de rechtbank aan toe. Dan loop ik een heleboel omzet mis en dat is me die euro 76 ook weer niet waard.

Hopelijk leest een student Rechten dit verhaal en heeft hij of zij een auto die ook op een vergunningplek in de buurt terecht kan. Als die student vervolgens uitzoekt of de regels en verordeningen in Groningen dezelfde tekorten hebben als in Zeist, dan zou hij of zij het kunnen proberen. De student kan dan pronken met een succes dat prima staat op het CV.

Iedereen blij, mensen kunnen parkeren zonder te betalen, zolang als het goed gaat, en de student heeft een top CV en waarschijnlijk snel een baan.

Theo van der Werff is Groninger ondernemer en accountant.

Column Theo van der Werff in de Gezinsbode
Lees hier het artikel op de website van de Gezinsbode
Door redacteur 13 juli 2018
GRONINGEN